STABILO Education heeft een nieuwe, innovatieve serie oefenboekjes voor schrijfmotoriek op de markt gebracht, voor thuis en op school.

Netjes en mooi leren schrijven. De ene gaat het heel gemakkelijk af, de ander blijft lang onduidelijk schrijven. Sommige kinderen kost het veel moeite om de fijne motoriek onder de knie te krijgen en netjes en duidelijk te leren schrijven. Gelukkig zijn er leuke manieren om dit te oefenen.

Spannende opdrachten met De 4 Avontuurlijke Vrienden

Om kinderen met hun schrijfprestaties te helpen, heeft STABILO Education met medewerking van specialisten uit het onderwijs acht oefenboekjes ontwikkeld. Vier oefenboekjes voor in groep 1 en 2 en vier oefenboekjes voor in groep 3 en 4, voor thuis en/of op school. De kinderen gaan hierin mee op een spannend avontuur met ‘De 4 Avontuurlijke Vrienden’. Samen met de vrienden nemen zij het op tegen Bruno, de irritante trol, om zo hun doel te bereiken. Zij helpen de 4 vrienden door het uitvoeren van spannende opdrachten en oefenen tegelijkertijd de belangrijkste competenties van de schrijfmotoriek: druk, tempo, vorm en ritme. De oefeningen worden afgewisseld met leuke verhaaltjes en creatieve knutselopdrachten. Zo worden de kinderen meegenomen in de wereld van tekens en letters. Daarbij gaat het vooral om het oefenen van de bewegingen die nodig zijn om te leren schrijven en niet zozeer om het exact natekenen van de lettervormen. Een combinatie van oefeningen voor zowel de fijne als de grove schrijfmotoriek, met de nadruk op plezier

stabilo-oefenboekjes

Wetenschappelijk onderbouwd

De inhoud van de nieuwe serie oefenboekjes is gebaseerd op een uniek concept, want leren schrijven is complexer dan vaak op het eerste gezicht wordt gedacht. Om een vormvast en geautomatiseerd handschrift te kunnen ontwikkelen, is het oefenen van vloeiende en ontspannen bewegingen noodzakelijk. Deze belangrijke wetenschappelijk onderbouwde kennis vormt de basis van de serie oefenboekjes. De zeer gevarieerde oefeningen zijn zo ontwikkeld dat ze zonder veel extra tijd in de dagelijkse praktijk kunnen worden geïntegreerd. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in totaal slechts een uur per week spelenderwijs oefenen met schrijfmotoriek, aantoonbaar sneller en beter leren schrijven.

Aanvullende oefeningen voor thuis en op school

De kleurrijk geïllustreerde oefenboekjes met de titels ‘Klaar om te leren schrijven’ (groep 1 en 2) en ‘Makkelijker leren schrijven’ (groep 3 en 4) richten zich op de belangrijkste aspecten van de schrijfmotoriek. De boekjes zijn niet bedoeld ter vervanging van een eventuele (voorbereidende) schrijfmethode waar de school al mee werkt, maar kunnen juist prima additioneel worden gebruikt. De boekjes bieden ook (groot)ouders de mogelijkheid om zich samen met hun (klein)kind voor te bereiden op het leren schrijven, en geven extra ondersteuning om het schrijven te vergemakkelijken. De opbouw van de boekjes is heel speels en spreekt tot de verbeelding van kinderen: ieder van de ‘4 Avontuurlijke Vrienden’ vertegenwoordigt één van de aspecten van de schrijfmotoriek en introduceert deze in de vorm van een verhaaltje waarin de kinderen worden meegenomen op avontuur. Max helpt met druk doseren, Leo geeft het juiste tempo aan, Sofie houdt van mooie vormen en Lena helpt om het juiste ritme te vinden. Bij de oefeningen voor groep 3 en 4 ligt het accent op leesbaar, vloeiend, ontspannen en vlot schrijven. Bovendien zijn deze boekjes zo ontwikkeld dat kinderen die beginnen met leren lezen de oefeningen ook zelfstandig kunnen uitvoeren

De boekjes kosten € 12,95 per stuk en zijn verkrijgbaar in de winkels en de webshop van Top1Toys en bij diverse boekhandels.