De voordelen van buitenspelen voor kinderen zijn in elk seizoen aanzienlijk. Zorg ervoor dat je kinderen deze winter zo vaak mogelijk naar buiten gaan. Zowel voor het plezier en de gezondheidsvoordelen die buiten spelen met zich meebrengt. Als ook om de cyclus van schermtijd te doorbreken die tijdens de koudere maanden vaak wat meer is. 

Buitenspelen kan de mentale, emotionele en lichamelijke ontwikkeling van kinderen ten goede komen. Wanneer kinderen buiten spelen op een relatief ongestructureerde manier, genieten ze van de voordelen van “groei en ontwikkeling van de hersenen, het lichaam en het intellect.”

Volgens onderzoek brengt het gemiddelde kind van acht jaar en jonger elke dag ongeveer twee uur en 19 minuten door op een scherm. Kinderen van 10 tot 16 jaar zijn per dag minder dan 15 minuten bezig actief buiten.  En wanneer het winter is komen de meeste kinderen nog minder naar buiten, “ondanks onbetwistbare ontwikkelingsvoordelen van buiten spelen.”

Maar waarom?

Waarom brengen kinderen zoveel minder tijd buitenshuis door als het koud wordt? Maken we ons zorgen dat ze ziek worden? Of dat ze niet weten wat ze voor hun plezier moeten doen? Of dat ze gewoon te koud zijn?

Buitenspelen in de winter vereist iets meer inspanning dan buitenspelen in de lente, zomer of herfst. Je kunt je kinderen niet zomaar de deur uit duwen als het vriest of sneeuwt. Maar met een beetje extra inspanning kan het buitenleven in de winter net zo aangenaam en voordelig zijn voor kinderen als de warmere seizoenen.
Tijdens de koudere maanden zijn we misschien bang voor de veiligheid van kinderen en hebben gemengde gevoelens over het blootstellen van kinderen aan het koude weer. Met een muts, wanten, handschoenen, sokken en geschikte lagen, kunnen kinderen ook buiten komen en genieten van wat frisse lucht.
En als u niet zeker weet of uw kind goed genoeg is uitgerust om buiten te spelen in de winter, vraag het ze gewoon. Ze laten het je weten als ze het koud hebben!

Lees meer over de app jachtseizoen om je kinderen lekker naar buiten te krijgen