Je kunt natuurlijk proberen je kind goed te instrueren, voor hij of zij naar buiten gaat: ‘pas op, maak je kleren niet vies’. Laten we eerlijk zijn: dat werkt niet. Kinderen moeten zich in hun spel niet geremd worden door het idee, dat er wellicht vlekken op de broek, rok of jurk komen. En die vlekken, die komen er toch. 

Spelende kinderen
Wie ooit spelende kinderen heeft geobserveerd, weet, dat spontaniteit en creativiteit basis ingrediënten zijn van hun spel. Het ene moment is de fiets een brandweerauto, het andere moment een jeep. Hekjes zijn er om overheen te klimmen, struiken om je onder te verstoppen. Juist dat creatieve en spontane element is bevorderlijk voor de ontwikkeling van de kinderen. Het leert ze om te gaan met hun fantasie en met het ontdekken en stellen van grenzen.

Vies
Als je je afvraagt, of vieze kleren bij het buiten spelen voorkomen kunnen worden, dan is het antwoord simpel: nee, dat gaat niet lukken. Toch zijn er wel manieren om dure en tere kleding tegen het speelgeweld te beschermen en de overuren van de wasmachine in te perken. Bijvoorbeeld: maak gebruik van speelkleding!

Speelkleding
Het was vroeger heel normaal, dat kinderen voor het buiten spelen andere kleding gebruikten, of bijvoorbeeld een overall over hun kleren aantrokken. Vooral op het platteland waren de kinderoveralls een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld. Dat kan en gebeurt overigens nog steeds. Speelkleding ouderwets? Echt niet! Het is een kleine moeite om de dure, lichtgekleurde broek even te laten vervangen voor een robuuster buitenspeel-exemplaar

Alternatief
Sommige kinderen raken onderweg van school naar huis al betrokken in een speelsituatie. Ze worden als het ware overvallen door een spel en gaan daar al snel helemaal in op. En ja, daarbij blijft de kleding maar zelden schoon. Of kinderen weigeren of vergeten om zich voor het buiten spelen om te kleden. Het alternatief voor speelkleding? Zorg voor kleding, die tegen een stootje en de wasmachine kan. Vermijd tere en lichtgekleurde stoffen, waar je alles op ziet!