**//sticky ads code//**

Kinderen zijn al jong actief op internet. Zo blijkt uit cijfers van Monitor Jeugd en Media. Van de 10 tot 12 jarige heeft  72 procent een smartphone. Moet er op de basisschool les gegeven worden in sociale media?

Steeds meer politici en deskundigen zijn van mening van wel. Zij vinden dat leerlingen op de basisschool, les moeten krijgen in sociale media. Vooral de PvdA is groot voorstander en ook de Onderwijsbonden vinden aandacht voor sociale media op school heel belangrijk. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens Loes Ypma van de PvdA wordt er flink gepest via de WhatsApp of Facebook en dat kan heel hard aankomen bij de slachtoffers. Ook zijn er mensen die verkeerde bedoelingen hebben met sociale media. “Het is natuurlijk de nachtmerrie van iedere ouder dat je kind wordt weggelokt. Daarom is het belangrijk dat kinderen kritisch omgaan met sociale media. Onderwijs is meer dan alleen leren lezen en schrijven”, aldus Ypma.

Facebook heeft een leeftijdsgrens van minimaal 13 jaar, maar toch blijkt een kwart van de 10-jarigen een account heeft door te liegen over zijn leeftijd.

“Het is dus zaak om al vroeg te beginnen met lessen in de sociale media en te benoemen wat leuk is en wat gevaarlijk kan zijn”, vindt Remco Pijpers van Mijn Kind Online.

De PvdA gaat het onderwerp binnenkort aandragen in de begrotingshandelingen.

Het nieuwe lezen en schrijven 
Remco Pijpers heeft er wel ideeën over, als het om wat kinderen op de basisschool moeten leren? Want: ‘Veel scholen doen nu maar wat’, vindt hij.  “Er dreigt een kloof te ontstaan tussen digitaal geletterde kinderen en digitaal ongeletterde kinderen. Sociale media is het nieuwe lezen en schrijven.”
Hoe kan de basisschool hierin ondersteunen? “Door te onderwijzen wat je wel en niet deelt op Facebook bijvoorbeeld. Of door met leerlingen te praten over sociale omgangsvormen: wat doe je wel en wat niet? Het werkt altijd goed om leerlingen via projecten met elkaar te laten samenwerken. Dat vinden kinderen leuk en het werkt vaak goed.”

Uiteraard ligt hier ook een rol voor ouders.