Kinderen met ADHD en ADD doen vaak dingen voordat ze nadenken.  Zij kennen vaak geen rem en zijn chaotisch. Dat maakt het leren soms wat lastig. Hoe kun je een kind ondersteunen om zo fijn mogelijk te leren. Coach Michiele van pUber bijles en coaching geeft 10 tips die helpen om slim te leren met ADHD.

1 Lezen is geen leren

Volgens mijn leerlingen is dit mijn meest gebruikte zin. Ondanks dat het de minder slimme manier van leren is, is dit ook de meest gekozen leermethode. Het lijkt snel en makkelijk, maar er wordt maar 10% van alle informatie opgeslagen. Geen slimme leermethode dus! Actief aan de slag met de stof is véél slimmer. 6 verschillende actieve leermethodes licht ik in onderstaande tips toe.

2 Tijd slim inzetten

Verdwalen in gedachten en volledig in beslag genomen door afleiding. Dat kenmerkt de tijd die aan huiswerk wordt besteed vaak. Juist met AD(H)D is het creëren van perfecte omstandigheden voor concentratie belangrijk. Door de tijd om te leren of huiswerk te maken heel duidelijk aan te geven wordt tijd beter besteedt. Een half uur is de perfecte tijd om aaneengesloten te leren. Daarna een korte pauze van 5 minuten. Dit kan vier keer achter elkaar worden herhaald. Hiervoor kun je de prikkelarme leerwekker inzetten, onze leertimer.
Nooit meer afleiding van een tikkende en keihard bellende wekker of mobiele telefoon in de buurt!

3 Leren met ADHD door te tekenen

De meeste AD(H)D’ers zijn echte beelddenkers, ze onthouden beelden dan ook beter dan woorden. Daarom is het slim om te leren door te tekenen. Bijvoorbeeld een icoon dat verwijst naar de betekenis van een begrip. Of een ezelsbruggetjes dat er voor zorgt dat de spelling beter wordt onthouden. Of een grappig tekeningetje voor een locatie, volgorde of verband tussen twee dingen.

4 Schematisch samenvatten

De ouderwetse samenvatting met uitgebreide en volledige zinnen is verleden tijd! Het is ingewikkeld en kost veel tijd en moeite. En echt overzichtelijk is het meestal ook niet. Bij een schematische
samenvatting kan jouw puber gebruik maken van: opsommingen, pijltjes, iconen, kleuren voor thema’s en tekeningetjes. Maak deze op papier, daar leert het puberbrein meer van! Laat alles wat niet nodig is weg, gebruik zo min mogelijk woorden en maak gebruik van alle mogelijkheden en fantasie.

5 Leren met ADHD door ezelsbruggetjes

Veel pubers met AD(H)D zijn creatief. Dan is het handig om jouw puber ezelsbruggetjes te laten maken met de toetsstof. Hoe gekker het ezelsbruggetje, hoe beter deze te onthouden is.

6 Plannen is een eerste levensbehoefte

Voor pubers met ADHD, ADD en moeite met plannen en overzicht houden is juist plannen zo belangrijk. Het een vaardigheid waar iedereen beter in kan worden. Vooral veel doen en uitproberen helpt dus. Plannen kan helaas niet in een gewone agenda. Die is alleen geschikt om het opgegeven huiswerk en toetsen in te noteren. Speciaal voor leerlingen die het inplannen van huiswerk lastig vinden is de pUber slimme planagenda ontwikkeld. Er is plaats voor de agenda en een goede planning. In deze planning past niet alleen de te maken of leren stof maar is ook ruimte voor het kiezen van een actieve leermethode. Door de planning kunnen leerlingen sneller aan de slag, missen ze geen belangrijke zaken meer, leren ze in delen en kunnen ze voldoende herhalen voor toetsen.

7 Gebruik flitskaartjes

Herhalen is, zeker met een chaotisch brein, enorm belangrijk. De stof in kleine delen opdelen is ook een aanrader. Deze twee belangrijke onderdelen van het leerproces komen terug bij het leren met
flitskaartjes. Flitskaartjes (of flashcards in het Engels) hebben twee verschillende gekleurde kanten en zijn gemaakt van stevige papier. Op de ene schrijf je het woord, op de andere kant de vertaling. En dan de flitskaartjes doornemen en twee stapels maken: ken ik wel/niet. Deze methode kan gebruikt worden voor alle vakken en toegepast worden op verschillende manieren. Je kunt flitskaartjes ook weer combineren met tekenen of ezelsbruggetjes.

Lees meer waarom automatiseren zo belangrijk is

8 Rappen of zingen

Veel leerlingen met AD(H)D zijn muzikaal of creatief. Daarom werkt het vaak motiverend om leermethodes te gebruiken die ook muzikaal of creatief zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan het maken van een liedje, rap of gedicht met de toetsstof. Door de melodie, het ritme en natuurlijk heel vaak herhalen blijft de stof goed in het brein zitten. Door het vaak te zingen/rappen/voordragen komt de informatie in het langetermijngeheugen.

9 Herhalen

Juist met een druk brein is het goed om de stof veel te herhalen. Leren in korte blokken van een half uur. Tijdens die 30 minuten kan jouw puber blijven herhalen, gewoon tot de tijd voorbij is. Flitskaartjes zijn ideaal om te herhalen, maar ook met andere leermethodes is herhalen mogelijk. Niet herhalen door het lezen, maar iets actiefs doen met de stof natuurlijk!

10 Ritme en regelmaat

Veel AD(H)D’ers hebben een hekel aan regelmaat en ritme, maar het helpt wel bij het maken van huiswerk. Maak bijvoorbeeld afspraken over wanneer huiswerk wordt gemaakt. Eerst even een half uur tosti’s bakken en social media scrollen, daarna aan de slag. Of meteen na het eten, in een tussenuur of op zaterdagochtend. Maak er een gewoonte van, dan wordt het steeds makkelijker om dit ritme aan te houden.

Nog meer tips om samen met jouw puber aan de slag te gaan of het een tijdje uit handen geven? pUber bijles & coach is gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen met leer- en
gedragsproblemen. Wij bieden bijvoorbeeld Talenten coaching. Deze vorm van begeleiding is gericht op waar een leerling wél goed in is en welke vaardigheden hij of zij wil verbeteren. Een soort ADHD bijles dus. Om zo succesvol te leren met ADHD.
Plan nu een gratis 1e bijles en intake. Dan maken we samen een start met het talentenplan van jouw puber.

Goede voornemen, ritme rust en regelmaat