Ken je dat in de middags is een kind nog hangerig en geïrriteerd, maar rond bedtijd is hij ineens niet meer moe? Je wilt graag dat je kind wel weer op tijd naar bed gaat ’s avonds, dit is belangrijk voor hem en voor je zelf eigenlijk ook wel prettig. Wat tijd voor jezelf. Hoeveel slaap heeft een kind nodig? En waarom is slapen zo belangrijk?
Waarom is slapen zo belangrijk?
Een goede nachtrust is belangrijk voor kinderen. Niet alleen om tot rust te komen, maar ook voor hun ontwikkel en groeiproces. Voldoende nachtrust heeft een grote impact op het immuunsysteem. Kinderen die slecht slapen zijn vaker ziek, gedragen zich drukker, hebben vaak meer overgewicht. Kinderen leren minder goed doordat concentreren lastiger gaat.
Hoeveel slaap heeft een kind genoeg?
Elk kind is anders, de ene heeft van nature meer of juist minder slaap nodig dan gemiddeld. Onderstaande richtlijnen zijn slechts een gemiddelde. Ieder kind is verschillend. Je komt er als ouder vanzelf achter hoeveel slaap jouw kind nodig heeft
Leeftijd |
Totaal aantal uren |
4 jaar |
12 |
De ideale bedtijd voor jouw kind
Elk kind heeft een natuurlijke bedtijd. Dit is het beste tijdstip waarop hij goed en lang genoeg slaapt. Een kind wordt uitgerust wakker. Het gaat hier om de tijd waarop hij écht slaapt. Dit hoeft niet dezelfde tijd te zijn, als wanneer hij naar bed gaat en het licht uitdoet. Om de bedtijd te bepalen, moet je op signalen letten dat je kind moe is.
Soms lijkt een kind ’s avonds echt niet moe. Dit kan komen omdat hij over zijn natuurlijke bedtijd heen is. Kinderen die vermoeid zijn, worden vaak druk en actief in plaats van in te storten. Het is daarom handig de natuurlijke bedtijd van een kind vast te stellen. Zo gaat hij altijd op tijd op bed.
Gemiddeld genomen gaan kinderen op onderstaande tijdstippen naar bed.
5 tot 6 jaar 19.00 en 19:30 uur
7 tot 8 jaar 19.30 en 20.00 uur
9 tot 10 jaar 20.00 en 20.30 uur
11 tot 12 jaar 20.30 en 21.00 uur
13 tot 16 jaar 21.00 en 21.30 uur
Slaapverstorende factoren.
In deze tijd is er een belangrijke slaapverstorende factor waar kinderen veel aan bloot worden gesteld. Namelijk beeldschermlicht, het blauwe licht van een scherm voorkomt dat het lichaam metatonine aanmaakt, een stofje dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Regelmatig op een scherm kijken, kan er dus voor zorgen dat een kind slecht inslaapt. Laat een kind bij voorkeur zeker twee uur voor het naar bed gaan niet meer op het scherm kijken van een computer, iPad of televisie.