Meester Mark heeft weer een geweldig boek uitgebracht, na een Dikke tien van Meester Mark, is er nu Schoolpleinmoeders. Mark sprak hiervoor met tientallen moeders (en vaders) op en rondom het schoolplein. Het boek is een feest der herkenning. Menig ouder is druk en hartstikke moe, maar blijft doorgaan. We bakken de mooiste cupcakes, pluizen naar luizen en maken we bladerdeeghapjes voor het kerstdiner.

Verlegen buitenbeentjes en vileine roddeltantes; ouders die sidderen voor hun eerste tien minuten gesprek en oude rotten die al heel wat werkstukken in elkaar hebben geflanst. In zijn nieuwe boek Schoolpleinmoeders, loopt Mark van der Werf een jaar lang met hen mee. Ze vertellen hem hoe zij heelhuids het schooljaar doorkomen.

‘Alle moeders zijn moe’, ontdekte Mark. ‘Ik schrok er van. In duizend-en-een appgroepjes doen ze alsof alles geweldig gaat. Maar ondertussen loopt iedereen op zijn tandvlees.’ Geen moeder laat zich daar overigens door weerhouden. ‘Ze bakken 28 mini-croissantjes voor het kerstdiner en struinen met stuiterende kleuters door het bos.’ Zoals een van hen zegt: ‘Ik ben kapot, maar zou het voor geen goud willen missen.’

In zijn eerdere boeken komen ouders er niet altijd even goed van af. Het zijn bemoeiallen en betweters, die een kind dat een leuke tekening maakt bombarderen tot de nieuwe Picasso. Grof gezegd klopt dat ook. Maar tot nu toe vertelde hij één kant van het verhaal. Hij had honderden juffen en meesters geïnterviewd, maar ouders nog nooit aan het woord gelaten. Het was de hoogste tijd om hen ruim baan te geven.

Ouders laten het niet altijd merken, maar ze zijn dik tevreden over leerkrachten. Ze vinden het razend knap hoe juffen en meesters een klas vol ongeleide projectielen onder de duim houden en ondertussen ook nog wat leren. Waar ze tureluurs van worden, is dat scholen vaak belabberd communiceren. Geen seintje als je dochter apart wordt genomen om te kijken of ze al rijp is voor groep 3. Wél een eindeloze reeks mailtjes over de Avondvierdaagse of het schoolreisje.

Natuurlijk vinden ouders het belangrijk dat een school goede resultaten boekt. Maar sfeer en uitstraling, daar draait het écht om. En dat een school lekker in de buurt ligt, natuurlijk. Schoolpleinmoeders- en vaders zoeken geen leerfabriek, maar een plek waar hun kinderen zich thuis voelen.

Schoolpleinmoeders zorgt voor veel herkenbare verhalen. Er zitten voor iedere moeder (en vader) ervaringen tussen die haar bekend gaan voorkomen. Een super leuk cadeau voor deze sinterklaas of kerst