Samen koken met een kind is gezellig en leerzaam. Voor ieder kind is wel een klusje in de keuken te bedenken. Van simpel husselen tot het (bijna) helemaal zelf bereiden van een gerecht en alles ertussen. Hoe meer je kinderen betrekt bij wat er op tafel verschijnt, hoe meer ze ervan willen eten.

De meeste kinderen vinden het leuk om te helpen met koken. Ze hebben sneller de neiging om een gerecht te proeven als ze er zelf aan hebben meegewerkt. Tijdens het koken kun je een kind informatie geven over de ingrediënten van het eten. Hoe meer ze weten, hoe interessanter het eten wordt. En natuurlijk tussendoor lekker proeven, zoals een echte kok dat doet.

Een bijkomend voordeel van samen koken met een kind, is dat kinderen die nu leren koken later zelf makkelijker een gezonde maaltijd op tafel kunnen zetten.

Wat kunnen kinderen van verschillende leeftijden?

Kinderen van drie tot en met vijf jaar kunnen bijvoorbeeld groente en fruit wassen, in pannen roeren en kruiden knippen.
Vanaf circa zes jaar kan een kind ingrediënten weten of afweten, deeg maken en kneden. En eenvoudige ingrediënten, zoals komkommer en banaan snijden met een kindermes.

Vanaf ongeveer tien jaar kunnen ze omgaan met een fornuis, over (staaf-) mixer en blender. Uiteraard wel onder goed toezicht. Ook kunnen ze eten snijden met een niet te scherp mes. Je kunt ze leren wanneer vlees of vis gaar is.

Enthousiasme

Maak het samen koken met een kind nog leuker door samen boodschappen te gaan doen.  Maak een boodschappenlijstje van wat je allemaal nodig hebt. Speur samen de supermarkt af op zoek naar alle ingrediënten.

Laat een kind af en toe zelf kiezen wat hij wil eten. Voer bijvoorbeeld de traditie in dat één dag per week de kinderen mogen kiezen wat er wordt gegeten. Welke groente, wat voor een vlees of vis.  Jonge kinderen kun je laten helpen met de tafeldekken.

Vanaf zes jaar is het leuk om kinderen de film Ratatouille te laten kijken Een animatiefilm over het ratje Remy dat er alles aan doet om zijn droom te verwezenlijken. Een topkok worden in een Frans restaurant. Zijn passie voor koken spat werkelijk van het scherm.

Geur en kleur doet bijna elk kind eten

Terug naar de oorsprong

Eten gaat bij een kind nog meer leven als je laat zien waar de ingrediënten vandaan komen. Veel kinderen (vooral in de stad) weten soms weinig over de oorsprong van hun voedsel. Sommige denken dat eieren en melk uit de fabriek komen. Bezoek eens een zorgboerderij, ga langs bij de kippen en ver een kind hoe het zit. Op veel plekken in Nederland houden boomgaarden in het seizoen “open huis”. Ook zijn er veel aardbeien en frambozenkwekerijen waar bezoekers welkom zijn. Of tuinen waar je verse kruiden kunt plukken.

Zin gekregen om samen te gaan koken, bekijk dan onze recepten van de week, bijvoorbeeld mini meatloaf

bron: Zoete spruiten