Dat roken slecht en ongezond is moet tegenwoordig – hopelijk- niet meer gezegd worden. Mensen die toch nog het tegendeel beweren, geloven waarschijnlijk ook dat het niet uitmaakt of je rijdt met of zonder autogordel. Misschien is volgens hen de aarde plat?

Jammerlijke diagnose

Onze zoon en ons dochtertje hebben allebei problemen met de luchtwegen. Onze zoon heeft lichte astma. We leefden op hoop dat ons dochtertje gespaard zou blijven van inhalator (‘puffer’) en andere medicatie. Natuurlijk hadden we al gemerkt dat ze erg vaak last had van een verstopt neusje en vaak moest hoesten, maar dezelfde diagnose als broer? Dat liever niet.

Enkele dagen geleden heeft de kinderarts met zekerheid vastgesteld dat we die hoop mogen opbergen. En dezelfde medicatie die grote broer dagelijks gebruikt, moeten bovenhalen. En dat zal niet makkelijk zijn. Ons dochtertje slikt alleen dingen die eetbaar zijn. Dat hebben we haar zo aangeleerd. Over uitzonderingen, zoals vieze pilletjes, hadden we niet gesproken.

Rook voor velen

Samen met de diagnose kwam spoedig deze vraag: “Roken jullie of iemand anders in de familie?” Met evenveel overtuiging zeiden we dat wij een afkeer hebben van nicotine en teer. We steken de straat over als voor ons iemand voor ons zijn stinkstok uitlaat. Maar helaas denkt niet iedereen zo. Een van de oma’s is verstokt roker. “Dat is nefast. Uit onderzoek is gebleken dat roken in de eerste plaats uiteraard de roker zelf treft. Maar ook sporen nalaat bij de kinderen, en in grote mate bij de kleinkinderen.”

Toen de arts dat vertelde, werd onze afkeer voor de sigaret alleen maar groter. En als oma op bezoek komt, staat de asbak in de tuin. Helaas loopt ons dochtertje wel eens naar haar toe. Weet zij veel dat die rokende dingen schadelijk zijn. Wat ze wel weet: “Dat stinkt!” Misschien helpt dat om uit de buurt te blijven?

Gezond leefmilieu is een erfenis

We weten ook wel dat vervuiling de dag van vandaag overal is. In de lucht, het water en vaak ook in voedsel. Ook op dat vlak zijn er    trouwens mensen die overtuigd ontkennen. Een tijd geleden werd op televisie over fijnstof gesproken. En ondanks overduidelijke feiten geloofde een jongeman er niets van. “Fijnstof? Volgens mij is dat onzin. Ik heb het nog nooit zien vliegen.”

Als het om dergelijke vervuiling gaat, is het vaak vechten tegen de bierkaai. Wat niet wil zeggen dat er niet gevochten mag worden. Vele kleintjes maken een groot. Ik ben overtuigd ecologist, ben actief lid van een groene partij. Een gezond leefmilieu, een leefbare aarde zijn we aan onze kinderen en kleinkinderen verschuldigd. Tegenwoordig zijn er haast geen scholen te vinden zonder kinderen met problemen aan de luchtwegen. En dat is exact wat ik bedoel.

Verbod op vergiftiging

En net daarom ben ik hevig anti roken. Deze schadelijke invloed hebben we letterlijk in de hand. Ik heb al ouders gezien die met de stinkstok in de hand, gebogen stonden over de kinderwagen. Dan krijg ik rillingen over de rug. Of ouders die lustig roken in de auto terwijl de kroost op de achterbank zit. Het is verboden om te telefoneren achter het stuur. Om te rijden zonder autogordel. Wanneer komt dit soort vergiftiging een verbod?

Tot slot

Iemands recht op roken, begint waar het gezicht van iemand anders begint.
Auteur onbekend

Roken is hier toegelaten, uitblazen niet.
Auteur onbekend

Een verwoed roker, een verwoeder roker, een verwoest roker.
Gerrit Komrij