Rode bieten zijn gezond en hebben een fris zoete smaak. Het is een ronde knolgroente, die nauw verwant is aan de suikerbiet en aan de snijbiet. De rode biet heeft het zoetige van de suikerbiet, maar wel veel minder sterk. Het loof is eetbaar, net zoals dat van de snijbiet

De rode biet komt voor in twee varianten: een zomerbiet of bosbiet en een winterbiet.  Zomerbieten zijn kleiner dan winterbieten. Vaak worden ze verkocht in bosjes, zo komen ze aan de naam bosbiet. Winterbieten zijn forser. Ze worden altijd verkocht zonder loof. Qua smaak zijn beide bieten niet of amper te onderscheiden van elkaar. Bij bieten uit blik of pot wordt vaak niet vermeld of het zomer- of winter bieten zijn, maar dat maakt dus ook niet veel uit.

Rode bieten zijn heel veelzijdig. Je kunt ze koken, maar zeker ook rauw eten. Lekker in een risotto, stamppot of quiche. Maar ook heerlijk in een salade of smoothie.

Voedingsstoffen in rode bieten

Rode bieten bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan vitamines en sporenelementen. Ze bevatten veel foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. Het meest interessant zijn de actieve plantenstoffen. Zo zijn de rode kleurstoffen betanine en betalaïne zeer krachtige antioxidanten. Bieten behoren tot de rijkste bronnen van nitraat

Waarom zijn rode bieten goed voor je hersenen?

De nitraten in rode bieten zorgen ervoor zorgen dat je lichaam meer bloed en zuurstof naar je hersenen pompt. Je lichaam zet namelijk nitraat om in nitriet en dit stofje maakt je bloedvaten iets wijder. Doordat je bloedvaten verwijden, stroomt er meer bloed naar je hersenen en naar je spieren. Dit bevordert allerlei prestaties en het verlaagt je bloeddruk.

Waar zijn rode bieten verder goed voor?

Bietjes helpen om ontsteking te bestrijden.  Chronische ontstekingen staan in verband met ziekten en aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten. Vaak heb je een chronische ontsteking niet door.  Je voelt ze immers niet.  Je kunt hier echter wel vermoeid van raken of je niet fit voelen.  Soms ben je er regelmatig ziek door,  snotterig, prikkelbaar of je hebt moeite om je goed te kunnen concentreren.

Rode bieten bevatten veel vezels. Vezels zijn goed voor je spijsvertering. Vezels voeden de goede bacteriën in je darmen en ze voegen extra massa toe aan je ontlasting. Hierdoor ga je beter naar het toilet.

Lekkere recepten met bieten voor kinderen

Niet alle kinderen houden van rauwe bieten in een salade of als carpaccio, probeer eens een rode bieten pannenkoek of paratha