Kinderen groot brengen en opvoeden is een belangrijke en zeer dankbare taak. De eerste levensjaren van een kind zijn van groot belangrijk. Deze periode legt de basis voor alle andere ontwikkelingen die een kind gaat doormaken. De basis voor vertrouwen en het gevoel van veiligheid wordt hier gelegd. Het is daarom belangrijk een omgeving te creëert waar kinderen zich rustig kunnen ontwikkelen. Positief stimuleren is hierbij erg belangrijk. Iedereen wil natuurlijk dat een kind opgroeit tot een zelfverzekerd persoon.

Positief stimuleren klinkt logisch, maar dit gebeurt vaak nog te weinig of op een verkeerde manier. Een kind krijgt vaak aandacht als hij iets verkeerd doet en minder vaak als hij iets goed doet. Hierdoor wordt een kind minder uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen.  Geef een kind een glimlach of steek je duim omhoog als hij iets goed doet. Zeg hem wat hij goed doet, zo blijft hij gestimuleerd dingen te willen leren en ontdekken.

Tips om kinderen positief te stimuleren

1. Daag een kind uit

Zorg voor voldoende uitdaging in zijn omgeving. Steeds hetzelfde spelletje of televisie kijken zal niet positief stimuleren en zet niet aan tot het ontdekken van nieuwe dingen. Zorg daarom voor voldoende creatieve activiteiten zoals bijvoorbeeld klei, verven, kleurplaten en verkleedspullen. Mooi bijkomstigheid is dat een kind minder vervelend is als hij lekker bezig is.

2. Knuffel samen veel

Kinderen houden er van lekker te  knuffelen. Een kind wil graag horen hoe lief en geweldig hij is. Knuffel daarom veel en vertel hem hoe lief hij is.

3. Laat een kind zijn emoties tonen.

Laat een kind zijn emoties uiten op zijn eigen manier. Beperk hen niet door bijvoorbeeld te zeggen dat huilen niet mag. Ook huilende jongetjes zijn geen watjes! Een kind voelt zich prettiger als hij zijn emotie kan uiten en er niet mee blijft zitten.

4. Geef echt aandacht

Toon oprechte interesse in een kind. Stop heel even waar je mee bezig bent en geef hem echte aandacht. Leg je telefoon even weg!  Dit hoeft niet lang te duren. Bekijk bijvoorbeeld die mooie tekening en zegt “wat heb je dat mooi getekend”. Stel ook een paar vragen over wat je ziet. Geef echte aandacht!

5. Een peptalk op zijn tijd!

Houd een peptalk voor een kind als hij dat nodig heeft. Een goede peptalk zal hem positief stimuleren en weer een zetje geven in de goede richting.

Positief Stimuleren

6. Verplaats je in een kind

Probeer de belevingswereld van een kind te begrijpen. Waarom is iets leuk, grappig of juist eng.  Misschien durft hij met zijn fantasievriendje wel alles, maar alleen niet.  Wanneer je meer van hem begrijpt, kun je hem ook op een betere manier stimuleren.

7. Keuzes maken

Geef een kind opties en laat hem af en toe kiezen. Bespreek de keuzes ook. Het helpt een kind om een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Daarnaast voorkom je bij peuters in de puberteit ook nog eens het gevreesde woordje ‘nee’.

8. Stikkers

Kinderen reageren geweldig op beloningen en prijzen. Je hoeft hem echt niet te overladen met cadeaus, stikkers doen wonderen. Eventueel een cadeau bij een bepaald aantal stikker.

9. Geef hem ruimte

Zit niet boven op alles wat een kind doet, maar geef hem ruimte. Laat hem, zolang het niet gevaarlijk is, lekker alles zelf ontdekken. Zo kan hij het initiatief nemen en zelf dingen bedenken.

10. Pas op met (te) hoge verwachtingen

Verwacht niet dat een kind perfect is, ook al wil je dat als ouder vaak geloven.  Wees realistisch en laat hem fouten maken. Hij doet het niet expres en leert er weer van.