Ik moet toegeven, zelf zie ik ook niet direct de vergelijking, maar de pompoen is familie van de komkommer, courgette en augurk. De vruchten groeien aan planten laag bij de grond.

Pompoenen zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt de bekende grote oranje pompoen en de flespompoen, daarnaast zijn er ook de pattison, de eikelpompoen en de spaghettipompoen.

Pompoen bevat weinig calorieën, maar veel vezels,  ze zijn daarom goed is voor je spijsvertering.

Voedingsstoffen in pompoenen

Net als in andere oranje of rode groenten zitten er veel vitamine A in pompoen.  Naast de genoemde vezels is pompoen rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E.  Pompoenen bevatten veel omega3-vetten in de vorm van alfalinoleenzuur.

Wat maakt dat pompoen is goed voor je hersenen?

Pompoenen worden brainfood genoemd, vanwege het alfalinoleenzuur. Dit is erg goed voor je hersenen, omdat het de groei bevordert. Je geheugen verbetert hierdoor evenals je leerprestaties.

Ook de zaden van de pompoen zijn rijk aan vetzuren die goed zijn voor je bloedvaten en hersenen.

Waarom is pompoen verder gezond?

De provitamine A, oftewel betacaroteen in pompoen zijn goed voor je ogen en verbetert zicht.

De vezels in pompoenen zijn goed voor je darmen.  In ons westerse voedingspatroon eten we vaak teveel bewerkte voeding welke arm is aan vezels. Onze darmbacteriën zijn dol op vezels. Ook zorgen de vezels voor een goede stoelgang.

Pompoenen zijn rijk aan vezels, maar arm aan calorieën. Je raakt er goed door gevuld, maar zonder dat je er dik van wordt.

In pompoenzaden zit is tryptofaan. Tryptofaan staat bekend als een stofje welke je gelukkig maakt en daarmee een krachtige bestrijder van een depressie is. Tevens zorgt het voor een goede nachtrust. Tryptofaan wordt namelijk omgezet in GABA, een rustgevende neurotransmitter.

Een pompoenen bevatten verder ijzer, zink en vitamine C, waardoor je immuunsysteem een lekkere boost krijgt.

Leuke recepten voor kinderen

Pompoenen zijn om meerdere redenen goed voor je gezondheid. Je kunt ze op veel manieren bereiden. Geroosterd in de oven of verwerkt in een taart is pompoen erg lekker.  Maar mijn absolute favoriet is pompoensoep.  Het is simpel te maken en kinderen kunnen het gemakkelijk eten of drinken.