Ik geef toe, hier in huis wordt graag chips gegeten. Vooral in het weekend, een filmpje kijken met een bak(je) chips erbij. Daar is op zijn tijd niks mis mee, maar het zou zo fijn zijn als er soms wat enthousiasme is over een gezondere snack. Rauwkost of gedroogd fruit vinden de jongens minder lekker, vandaar dat ik tegenwoordig geregeld een gezonde chips op tafel zet, namelijk pastinaakchips uit de oven.
Het maken van de pastinaakchips is redelijk eenvoudig en je kunt wat variëren met de kruiden al na gelang waar jij of je kinderen van houden. Zelf gebruik ik graag komijn, koriander en een snufje cayenne peper. Voor de kinderen maak ik vaak een zoetere variant met kaneel. Het is wel van belang om niet teveel olie te gebruiken. Hierdoor wordt de chips te vochtig en niet knapperig.
Wat heb je nodig voor een bakje pastinaakchips?
Afhankelijk van de smaak die je wilt meegeven aan de pastinaakchips heb je het volgende nodig.
- 1 pastinaak (250 gram)
- een theelepel olie
- 1 theelepel kaneel
Hoe maak je de pastinaakchips?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de pastinaak met een dunschiller en rasp hem in dunne plakken. Probeer ze allemaal ongeveer even dik te snijden
- Doe de olie en kaneel of kruiden in een kom en meng het goed door elkaar.
- Voeg vervolgens de plakjes pastinaak toe en hussel goed door elkaar, zodat elk plakje voorzien is van het kruidenmengsel.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de pastinaakchips over de bakplaat. Leg ze stuk voor stuk naast elkaar zodat ze niet over elkaar heen liggen.
- Bak ze goudbruin in 15 – 20 minuten in de oven. Als je plakjes wat dikker zijn houd dan 25 minuten aan.
Houd met name de laatste minuten goed in de gaten, want de kleine schijfjes zijn eerder klaar en verbranden anders. - Let op dat de chips niet te bruin wordt. Laat ze een paar minuten afkoelen, zodat de chips lekker knapperig worden.
Tip: Je kunt de chips ook in de airfryer maken. Halverwege de baktijd moet je wel even goed schudden.
Waarom zijn pastinaakchips gezond?
Zelfgemaakte groente chips zoals pastinaakchips zijn een verantwoord tussendoortje omdat ze minder vet zijn dan gewone chips en minder zout bevatten.
Pastinaken zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, vooral foliumzuur.