Pastinaak is een beetje een ‘vergeten groenten’.  De pastinaak wordt ook wel ‘witte wortel’ genoemd. Aangezien hij wat lijkt op een witgekleurde wortel. Hij is ook familie van de welbekende winterwortel.  Deze groente heeft een lekkere zoetige, anijsachtige smaak.

Pastinaak is veelzijdig toe te passen. Zo kun je het rauw eten, maar ook bakken. Gebruiken om een stamppot mee te maken of als smaakverfijner in de soep. Deze groente wordt echter het meest gekookt gegeten. Pastinaken is over het algemeen sneller gaar worden dan (winter)wortelen.  Een andere leuke toepassing zijn gefrituurde pastinaak, deze lijken veel op traditionele aardappelchips.

Voedingswaarde van Pastinaken?

De pastinaak bevat veel koolhydraten en is rijk aan vezels. Hij zit vol met met ijzer, kalium, calcium, etherische oliën, foliumzuur en vitamine E, C en B.

Waarom zijn pastinaak goed voor je hersenen?

Pastinaken zijn rijk aan vitaminen en mineralen, vooral foliumzuur, welke je nodig hebt voor goedwerkende hersenen. Het hoge kalium kaliumgehalte in de pastinaak doen je hersenen goed.  Kalium heeft een gunstige invloed op de algemene werking van je brein en is een belangrijk wapen tegen stress, angst en depressies.

De vezels in de pastinaak zijn goed voor het in balans houden van je suikerspiegel, wat je concentratie vermogen ten goede komt.

Waar zijn pastinaken verder goed voor?

In pastinaak zit veel minerale foliumzuur waardoor deze groente je beschermt tegen dementie, hartziekten en osteoporose.

Pastinaak heeft tevens een geneeskrachtige werking. Daarom wordt het vaak aanbevolen om te herstellen van bijvoorbeeld nierziekten. Het stimuleert de nierwerking, waardoor afvalstoffen sneller worden verwerkt.

Door de hoge concentratie aan vitamine C is dit een knolgewas welke de gezondheid van het oog kan bevorderen en met name een veelvoorkomend probleem, welke mensen later in hun leven ervaren – maculaire degeneratie genaamd – kan voorkomen.

Als groente en dan meer specifiek als een knolgewas bevat pastinaak ook een aanzienlijke hoeveelheid vezels. Vezel zijn belangrijk voor je spijsvertering en een goede stoelgang. De inname van voldoende vezels is belangrijk om obstipatie te voorkomen en om de darmen in beweging te houden.

Leuke recepten met pastinaken?

Je kunt heel veel gezonde recepten maken met pastinaken. Ze zijn bijvoorbeeld een goede vervanger van aardappelen. Pastinaken zijn goed te bakken en blijven lekker knapperig. Je kan er ook chips van maken. Dit gaat heel eenvoudig. Leg flinterdunne pastinaakplakjes op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en laat ze in de oven goudbruin bakken. Geniet van een heerlijk bakje pastinaakchips!