**//sticky ads code//**

Hebben jullie hem ook al een keer te logeren gehad? Flip de Beer. Het lijkt er onschuldig als je zoontje of dochtertje thuis komt met ene Flip de Beer. Je zou natuurlijk zeggen: “Wie kent hem niet?”. Zo alom bekend in onderwijsland dankzij zijn optreden in Koekeloere. Logeerbeer Flip heeft al een aardige reputatie opgebouwd tijdens zijn logeerpartijen.

Onderzoek

In het deftige Groot- Brittannië heeft men zelfs onderzoek gedaan naar de bijverschijnselen van een logeerpartij bij allerlei kleuters en hun ouders. Heel bijzonder is wel dat het nogal veel stress geeft vanwege de competitiedrang, die het veroorzaakt bij de gastouders. Veel ouders willen namelijk niet onderdoen voor de voorgaande gastouders van Flip de Beer. Alles wordt tijdens zo’n logeerpartij genoteerd in een schriftje, zodat iedereen kan lezen wat Flip het  weekend ervoor heeft gedaan. Maar ook kan de juffrouw van de kleuters hierdoor een aardig beeld krijgen van wat er allemaal gebeurt in de gezinnen van haar kinderen. Maar of dat nou de bedoeling is?

Doel

Flip de Beer heeft op zich een keurig doel. Doordat de kleuter hem enige dagen verzorgt en meeneemt kan het kind zich oriënteren op zichzelf en op de wereld. Althans dat stellen de bedenkers van deze knuffel. Hieraan gekoppeld hoort natuurlijk het tv-programma van Koekeloere, waarin Flip regelmatig van alles meemaakt. Zo gaat hij naar de dokter, voert hij eendjes, speelt hij winkeltje, trekt een jeep uit de modder en gaat hij naar de bieb. Ja, wat dat betreft is het een hele slimme beer (daarom ook de uitdrukking berenslim). Zelf ben ik toch wel een beetje sceptisch. Want waarom zou een speelgoedbeest naar een dokter of winkel gaan? Mijn knuffel konijn ging vroeger nooit naar de dierenarts, de speeltuin of uit logeren bij een vriendje. Ik heb hem wel eens aan een totempaal vastgebonden, toen ik cowboy en indiaantje speelde met m’n vriendjes.

Problemen 

Dat Flip de Beer problemen en stress veroorzaakt bij menig ouder blijkt wel uit eerder genoemd onderzoek. Zelfs in een gerenommeerd blad als HP-De Tijd wordt aandacht aan dit fenomeen besteed. Na een beetje googlen kom je veel meer te weten over Flip de Beer. Op diverse fora wordt geklaagd over deze schijnbaar aardige pluche vriend.
Een ouder zuchtte opgelucht: “ik krijg een logé, Flip de Beer. Gelukkig is het geen grote eter.”
Een ander: “Als ’t pakjesavond zou zijn, dan zou ik ‘m verloten, wat een engerd.”
“Mijn dochtertje heeft er van genoten. We zijn naar de Mac geweest en beiden genoten van hun Happy Meal”, gaf weer een andere ouder aan.
Een vierde moeder kon dat beamen: “We zijn met Flip naar Disneyland Parijs geweest. Och, wat hebben dat beertje en mijn zoontje genoten. Elke keer drong Flip aan om nog een keer in de wildwaterbaan te gaan. Dat heeft ons heel wat gekost.”

Flip zelf

Al deze verhalen verbaasden me toch wel. Ik had altijd gedacht dat Flip de Beer weliswaar een bekend, maar onschuldig fenomeen was. Dus trok ik mijn stoute schoenen aan en ging bij Flip de Beer op bezoek. Overigens was zijn adres moeilijk te achterhalen. Uiteindelijk trof ik hem op een rustige woensdagmiddag aan in een verlaten lokaal in de poppenhoek tussen allerlei andere metgezellen, zoals Knabbel het Konijn, Otje de Okapi en Dikkie Dik. Toen ze mij hoorden, legden ze snel hun pokerkaarten neer en vroeg Dikkie Dik: “Zo, pensionado, wat kom jij hier doen?”
Een beetje beteuterd antwoordde ik, dat ik voor Flip kwam.
Flip keek op en zei: “’t Is goed, jongens. Hij komt voor mij, hij gaat me namelijk interviewen voor Compassie.”
“Welke Bassie?”, vroeg Otje de Okapi.
“Nee, voor mij”, reageerde Flip alert, “Kom, dan gaan we daar even zitten.”
Flip trok z’n das recht en nam plaats op de stoel van zijn juf.
Al snel waren we in een goed gesprek verwikkeld. Flip praatte honderduit. U begrijpt natuurlijk wel, dat ik in verband met de privacy niet te diep in kan gaan op alles wat ik hoorde. Maar enkele details wil ik toch wel prijsgeven.
Zo stoort Flip zich behoorlijk aan het overdreven geknuffel door bepaalde kinderen, vooral die erg verkouden zijn.
“Het gaat zo plakken in m’n vacht”, zei Flip aan, terwijl hij een vies gezicht trok.
“En al dat gesleep naar de Efteling, Plopsaland, Bobbejaanland of Kabouterland is zelfs voor een beer teveel op één dag.” 
“Ze houden er geen eens rekening mee, dat ik vier maand met winterslaap moet”, reageerde hij fel.
Flip bleef door gaan: “En wat je soms te eten krijgt. Dat is vaak echt niet te pruimen. Nee, het wordt tijd dat men een andere zool zoekt voor deze logeerpartijen, ik heb er geen zin meer an.”
Abrupt stond hij op, smeet z’n rugzak in de hoek van de klas en ging weer naar zijn kornuiten om onder het genot van een pilsje nog een potje poker te spelen.
Ik wenste hen nog een fijne dag en ging met het verkregen materiaal naar huis om er een artikel van te schrijven.

Tenslotte

Terwijl ik naar huis fietste, zonder Flip natuurlijk, bleven mijn gedachten wel bij hem. Je zult maar zo’n beer zijn en overal naar toe gesleept worden en van alles zien, zelfs wat je niet wil zien. Daarnaast vond ik de verplichting dat alle kinderen Flip een weekend mee naar huis moeten nemen overdreven, ja zelfs onderdrukkend. Zoiets moet een vrije keuze zijn, want we leven in een democratisch land. Of je nu een mens, dier of knuffel bent, dat maakt niets uit. Of zou er toch meer achter zitten, of liever in Flip?
Toch misschien de NSA, of de AIVD die gewoon in heel Nederland Flip de Beer laat rondgaan, volgestopt met hi-tech, om ieders gangen na te gaan?
Ik denk, dat ik al aardig begin te flippen.Peter van Heiningen, ©2014

Peter van Heiningen

en een   voet_flip                van Flip