Social Media barstte uit haar voegen vandaag. De reden? De ouders van een negenjarige jongen hebben hun zoontje tien cent als ‘boete’ laten overmaken aan COC Nederland, de belangenvereniging voor homoseksuelen. Hoe ga je om met het gebruik van scheldwoorden?

Het knaapje had het woord ‘homo’ als scheldwoord gebruikt, en dat vonden de ouders niet oké. Een didactische aanpak die ik enorm kan waarderen. Ouders met ballen. Zoon lief denkt hopelijk nu beter na over het gebruik van scheldwoorden.
Met drie pubers en een nakomertje vliegen de nodige kreten hier ook met enige regelmaat door het huis. Van aangeklede nageboorte, tot dromedarisruftverzamelaar en alles wat daar tussen zit.
Mijn vocabulaire groeit met de dag sinds ik pubers heb. Schelden met serieuze taal wordt doorgaans niet in mijn buurt gebezigd want dat wordt beloond met een enkeltje eerste verdieping. De discussie daarover ga ik niet eens aan. Wat natuurlijk niet wegneemt dat ik niet weet welke woorden ze buiten mijn afwezigheid bezigen. Ik kan alleen maar hopen dat mijn opvoeding niet faalt.

Zoonlief kreeg vanmiddag een mailtje van zijn mentrix.

Ze was zo trots op hem dat hij na een periode keihard werken over is gegaan naar de derde klas. Ze hadden een weddenschap. Als hij bleef zitten moest hij een reep chocolade aan haar geven, als hij over ging kreeg hij een reep van haar. Na het lezen van de mail vloog hij de deur uit en kwam even later terug met een reep chocola. ‘Die geef ik morgen alsnog aan mijn mentrix om haar te bedanken voor haar support’, legde hij me uit. Nog voor ik er iets lovends over kon zeggen kwam er een koppie boven de Donald Duck uit. ‘Sexy hoor’, zei m’n acht-jarige dochter. Ik kon een schaterlach niet bedwingen. Pedagogisch niet erg verantwoord maar je hebt wel eens van die zwakke momenten. Waar ze die uitdrukking vandaan heeft laat zich raden; met twee grote zussen en een grote broer boven haar pakt ze het nodige op. Gelukkig kon mijn zoon er wel om lachen maar dat gaat natuurlijk niet zonder weerwoord. ‘Zo, vol gescheten palingvel, mama moet om je lachen, heb je het nu voor elkaar?’ Zonder op te kijken en quasi geconcentreerd op haar stripverhaal voert de kleine meid een lik-op-stuk-beleid: ‘Ja, en jij, wil je nu een sticker?’
Pff, opvoedkunstig gezien was het niet mijn sterkste dag vandaag…

Hoe kun je digitaal pesten of cyberpesten tegengaan?