Het is werkelijk bizar hoe weinig tijd kleine kinderen nodig hebben om een keurige huiskamer om te toveren tot een complete zwijnenstal. Uit eigen ervaring weet ik dat er de volgende mogelijkheden zijn om hiermee om te gaan:

  1. De huishoudster (of moderner: interieurverzorgster/-er) aanpak, wat wil zeggen dat je voortdurend achter je kinderen aanloopt om op te ruimen, schoon te maken, etc.;
  2. De laat maar gaan aanpak, wat wil zeggen dat je accepteert dat je voortdurend over speelgoed en kledingstukken struikelt en je je krantje nergens meer kunt vinden;
  3. De periodieke saneringsaanpak, wat wil zeggen dat je eens in de zoveel tijd (meestal een paar keer per dag) als een razende door de kamer banjert en alle rondslingerende voorwerpen op de daartoe geëigende plekken zet/legt/gooit.

Empirisch onderzoek heeft uitgewezen dat: ik aanpak (1) maar kort volhoud zonder uitgeput en luid gillend de tuin in te rennen, aanpak (2) tijdelijk voor mij werkt, maar uiteindelijk altijd tot blinde opruimwoede leidt, en dat aanpak (3) precies de gulden middenweg oplevert.

Je kunt daarbij niet vroeg genoeg beginnen om je kinderen aan te leren mee te helpen. Ze kunnen het wel hoor, afgaande op het vol overgave zingen van “ opruimen, niet spelen” dat ze op de crèche leren. Het is overigens wel opletten geblazen, want de periodieke saneringsaanpak heeft een valkuil. Wanneer deze namelijk teveel tegen de laat maar gaan aanpak aanschurkt, dreigt een gevaar. Dat je zelf, omdat het opruimen je niet snel genoeg gaat, met een Duitse grondigheid en snelheid te werk gaat, waarbij je kinderen net genoeg tijd hebben om één stukje Duplo in de plastic opbergbak te gooien. Dat ondermijnt in hevige mate hun motivatie heb ik gemerkt.

Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik inmiddels soms een alternatieve aanpak hanteer. Ik spreek dan na mijn werk af met een vriend om ergens een biertje te gaan drinken en een hapje te eten. Dat is een regelrechte win-win situatie. Als ik ’s avonds laat thuiskom, is het huis volledig spik-en-span. Aan de andere kant heb ik weer nieuwe energie opgedaan om me de volgende dag met volle overgave op de gezamenlijke opruim sessies te storten.