Overlijden: neem je wel of niet je kinderen mee, naar een begrafenis? Wat zijn je eigen overtuigingen daarbij, en kijk je daarin ook naar wat je kind nodig heeft?

Veel mensen lijken bepaalde overtuigingen te zien als vaststaand feit. Wat hierin soms jammer kan zijn, is dat je hiermee volledig over de wensen en behoeften van je kind heen kan stappen. En op die manier een keuze maakt, die niet handig is voor je kinderen. Ook zij hebben recht op verwerking van het verlies, en hebben de ruimte nodig om dit te kunnen doen op een manier die bij hen past. Ook voelen ze het verdriet van jou en andere volwassenen, aan ook als ze niet betrokken worden. Dit maakt dat kinderen hun eigen verhalen gaan maken over de dood.

Maar hoe maak je dan de juiste keuze in het al dan niet meenemen, van je kinderen. Een voordeel: de juiste keuze, bestaat niet. Je kunt wel rekening houden met de volgende punten:

Jij:

  • Hoe sta je er zelf in? En wat heb jij nodig op de begrafenis? (bijv.: ben je heel erg bezig met je eigen verdriet, en kun je eigenlijk weinig ruimte maken voor je kind, of kun je er wel zijn en toch ook afscheid nemen?)
  • Kun je hulp vragen aan je partner, een vriend(in), familielid of iemand anders, om er samen voor je kind te zijn, als jij het zelf even moeilijk hebt en tijd voor jezelf nodig hebt?

Jouw kind:

  • Hoe was de band die je kind had, met degene die is overleden?
  • Wat weet je kind al, over een begrafenis of crematie om mee te kunnen beslissen in al dan niet meegaan? Kun je je kind bijv. voorbereiden op wat er komt en meenemen in het besluit?
  • Waar heeft je kind steun aan bij een moeilijke of verdrietige gebeurtenis? Bedenk dit van tevoren en kijk of je hierin iets kunt doen
  • En kijk wat je zou kunnen doen, om het verlies te verwerken zonder naar de begrafenis te gaan, en doe dit in plaats van wanneer je denkt dat de begrafenis niet geschikt is voor jouw kind
  • Maak in elk geval ruimte, om verdrietig te mogen zijn, erover te praten met elkaar of met iemand waarmee jouw kind goed kan praten, maak ruimte voor verwerking op zijn eigen manier
  • Leg uit, wat dood betekent. Pas daarmee op dat je niet dingen zegt als dat iemand nu heel lang gaat slapen o.i.d. omdat een kind hiermee aan de haal kan gaan, en hele andere dingen gaat denken. Waardoor er bijv. een angst kan ontstaan om te gaan slapen
  • Bespreek samen eens, wat je kind wil. Ook jonge kinderen kun je hierin betrekken, passend bij hun belevingswereld

En tenslotte kies dat wat bij jou en jouw kind past, niet wat bij je omgeving past.

Veel mensen denken dat kinderen te jong zijn om bij zoiets als een begrafenis of een condoleance aanwezig te zijn, en vullen dit alvast in voor hen. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Wij hebben ervaren, dat het heel waardevol kan zijn voor iedereen, als een kind toch mee mag. Leeftijd is niet wat bepaald of iemand wel of niet mee kan. Elk kind is anders, en juist een stukje eigen keuze geeft aan dat jij jouw kind serieus neemt, en de ruimte laat om het verdriet er te mogen laten zijn. Daardoor creëer je een open sfeer, en kan jouw kind erover praten of spelen zoals past bij hem zelf. Een mogelijkheid om op eigen manier te verwerken, en te leren dat iemand verliezen ook een onderdeel uitmaakt van het leven.

Toen wij later nog eens iemand uit onze omgeving verloren, was de eerste keuze van mijn dochter meegaan. Maar na er vaker over te kletsen, bedoelde ze dat ze meewilde, omdat ze wist dat ze dan bij het uitvaartcentrum een knuffeltje als herinnering kreeg. Dit vond ik niet direct een reden om de hele middag erbij te zijn. Pas later bleek het besef te komen, van verdriet, en bedacht ze dat ze niet meewilde, maar wel een ster wilde uitzoeken ter herinnering. Ook wilde ze graag een tekening maken, die dan in de kist meekon. Dit had ze bij haar grootoma ook gedaan, en vond ze een fijn idee.