Bij de kassa in de supermarkt oefenen de snoepjes een enorme aantrekkingskracht uit. Op mij, maar nog veel meer op Jip. Het is lange tijd goed gegaan, maar dan ineens wil hij weer heel graag weten wat er in die lonkende verpakkingen zit. Zo stonden we laatst weer in de rij bij de Albert Heijn. De mevrouw voor ons stond te glimlachen toen Jip liet zien hoe sterk hij was en hoe goed hij kon helpen. Altijd leuk als iemand van je kind geniet, althans dat vind ik. Maar dan!

“Mama, ik wil die groene snoep! Ik denk dat er een chocolaatje in zit!” O jee, zo’n moment kan altijd twee kanten op gaan. Uiteindelijk verlaten we natuurlijk zonder snoep de winkel, maar in welke toestand Jip dan is, is vooraf niet te voorspellen. “Oh, die groene. Dat is een Balisto,” zeg ik enthousiast. Wat heb ik er daar veel van uit de automaat getrokken op de middelbare school. Het was de goedkoopste candybar, slechts tachtig guldencenten. Heerlijk vond ik ze en ergens gaven ze ook de illusie dat je niet eens zo heel ongezond bezig was. “Ja, dat klopt Jip. Dat is chocola. Chocolade met koek en rozijntjes.” Hij houdt helemaal niet van rozijntjes, misschien loopt het vandaag met een sisser af. “Oh, mama, die zijn ook lekker,” wijst hij een oranje-witte verpakking aan. “Bedoel je deze? De Kinder Bueno?” “Ja! Ja! Die!” “O ja, Jip, die vindt mama ook zo lekker!” De mensen voor ons luisteren geanimeerd naar ons gesprek. “Lekker chocolade en koek en wit spul, mmmmm.” “Ja mama, ik vind die ook zooooooo lekker,” zegt Jip en dan tegen de caissière: “Ik had die een keer van Lisanne (zus van 17) gekregen en toen gingen we eerst naar huis en toen gingen we die op bed opeten. En het was heel veel chocolade. Dat zit er in, chocola.” “O ja? Zo, dat klinkt lekker zeg!” zegt de vrouw lachend. Inmiddels worden mijn boodschappen over de scanner gehaald en kan ik betalen. “Ja, is echt lekker hoor!” zegt Jip tegen haar. Hij is helemaal enthousiast geworden van de herinnering aan de chocoladereep. Als we daarna samen de boodschappen in de tas doen, taalt hij helemaal niet meer naar de Bueno. Deze keer ging het niet alleen gemakkelijk, maar was het ook nog een heel gezellig moment.

beeld RTL