Onderwijszorg Nederland (ONL) lanceerde deze week een nieuwe app: Pelle op Reis. De app is ontwikkeld om kinderen te stimuleren om ook te blijven lezen buiten school in hun vrije tijd en op vakantie. Dit om een leesdip gedurende de vakantie periode te beperken. 

In de app is Pelle weggelopen en moet een kind de hele wereld over reizen om Pelle terug te vinden. Onderweg moeten door kinderen allerlei opdrachten die horen bij de verschillende leesteksten. Deze teksten zijn onder andere van de populaire boswachter Arjan Postma, Pieter Koolwijk, Toon Tellegen en Kinderen voor Kinderen. Een kind komt zo steeds dichter bij Pelle. Door deze fragmenten worden kinderen geprikkeld om het hele boek te gaan lezen. Tevens kunnen zij hiermee ontdekken welke soorten teksten zij misschien wél graag lezen. Na afronding van de app hebben zij 10.000 woorden gelezen. Dit is vergelijkbaar met een boek van wel honderd pagina’s. De app wordt gratis aangeboden aan kinderen met dyslexie die onder behandeling staan bij één van de leden van Onderwijszorg Nederland. Daarnaast wordt de app gratis aangeboden aan de deelnemende gezinnen van de VoorleesExpres. De prijs voor de app is 1,99.

Zomerdip

Het hele jaar door leren kinderen lezen op school, maar moeten ook thuis blijven oefenen. Veel leerkrachten waarschuwen ouders en kinderen voor de bekende zomer leesdip. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het leesniveau stil staat of zelfs terugzakt bij kinderen die in de vakantie niet lezen.  Onderwijszorg Nederland is  gespecialiseerd in het zoeken naar de beste aanpak om kinderen die niet ‘vanzelf’ leren lezen toch aan het lezen te krijgen. Dit doen ze vanuit hun expertise met kinderen die de officiële diagnose ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) hebben. Zij zien echter ook dat teveel kinderen, dus ook kinderen zonder EED, het lezen niet onder de knie krijgen. Door de lange lange zomervakantie kan dan een behoorlijk leesdip. Zeker zwakke lezers verliezen hun lees- en spelvaardigheid tijdens de 6 weken durende vakantie. Uit onderzoek  blijkt dat deze kinderen tot wel 3 maanden achterstand ontwikkelen, wat kan oplopen tot 2 jaar in groep 8.

Download de app in de app store of op google play