**//sticky ads code//**

Misschien heb je er al van gehoord, de Nacht van het kind. Van 1 op 2 juni blijven in het Nederland kinderen, volwassenen, sportclubs en scholen wakker. Zij zetten zich in voor álle kinderen die wereldwijd noodgedwongen wakker liggen. Omdat ze ernstig ziek zijn, omdat ze niet naar school kunnen, door een handicap of omdat het thuis niet veilig is.

De Nacht van het kind is een initiatief van KiKa, Edukans, het Liliane Fonds en Het Vergeten Kind. Ze vinden dat een kind altijd kind moet kunnen zijn en onbezorgd moet kunnen slapen. Daarom roepen ze voor het eerst heel Nederland op om wakker te blijven en in actie te komen. 

Pyjamaparty’ s, kussengevechten en boks clinics

De oproep om in actie te komen, blijkt niet aan dovemansoren gericht. Er worden honderden acties georganiseerd. Radiostation Ozonop in de Noord-Oost Polder gaat bijvoorbeeld een hele dag achtereen uitzenden. Hannah organiseert een no-sleepover. Saar Koningsberger (ambassadeur Het Vergeten Kind) geeft een boks clinic samen met trainer Barry Groentenman. Staatsbosbeheer doet een schemerwandeling. Sofie van den Enk (ambassadeur Edukans) organiseert bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een kussengevecht en de nachtburgemeesters organiseren iets in hun eigen stad. Als hoeders van de nacht weten zij als geen ander hoe het is om wakker te blijven én waar potentiële gevers in de nacht behoefte aan hebben. Daarom organiseert de nachtburgemeester van Woerden een heuse pyjamaparty in zijn eigen theater. De Tilburgse nachtburgemeester Frans van der Meer is cabaretier en liedjesschrijver en gaat zijn repertoire in de nacht ten gehore brengen. En wie wil nou niet met de Zwolse nachtburgemeester een nachtwandeling maken langs alle Zwolse nacht highlights?

Waarom deze actie?

Op 31 maart jl. – toen heel Nederland door de start van de Zomertijd een uur korter sliep -werd voor het eerst bekend dat vier organisatie de handen ineen slaan voor kinderen in nood. Ze riepen scholen, bedrijven, verenigingen, clubs en publiek op om de Nacht van het Kind te steunen. Dat konden ze doen door zelf een actie te organiseren en deze te laten sponsoren door familie of vrienden. Of door ‘simpelweg’ een eenmalige donatie te doen. Daphne Schreuder, woordvoerder Nacht van het Kind: ‘Wij hebben de intentie om de Nacht van het Kind elk jaar te organiseren. Je kunt het zien als een gezamenlijke extra inspanning bovenop alle energie die wij als individuele organisaties steken in het terugdringen van kinderleed. Het zou toch mooi zijn als er elk jaar meer kinderdoelen aansluiten en wij een keer per jaar al onze krachten bundelen in een landelijke fondsenwervingscampagne voor kinderen in nood. Wat ze ook hebben en waar ze ook vandaan komen. Want dé gemene deler is dat we allen vinden dat een kind zorgeloos moet kunnen slapen en kind moet kunnen zijn.”

Welke acties zijn er zoal?

Voorbeelden van andere acties die georganiseerd worden door particulieren, verenigingen en bedrijven zijn:

  • Jaap Jongbloed (ambassadeur het Liliane Fonds) geeft een rondleiding door Corpus. Een deel van de opbrengst ticketverkoop ‘Reis door de mens’ gaat naar de Nacht van het Kind;
  • Buurtkinderen Maas en Rosie organiseren een eenmalige hondenuitlaatservice in Amsterdam;
  • In de Maaspoorthallen in Den Bosch blijven honderden kinderen een nacht wakker om te sporten en te spelen;
  • Iris wordt gesponsord voor elk uur dat ze wakker blijft en gaat armbandjes verkopen;
  • In Amstelveen gaan er kinderen en volwassenen discozwemmen.