**//sticky ads code//**

‘’Mamma! Kijk een glijbaan! Gaan we daar op?’’ Roept mijn kleuter euforisch uit. Ik kijk met grote ogen naar de touwladders, de beren eronder en de enorme glijbaan. Ik slik even. Ik heb al hoogtevrees als ik op een krant sta, laat staan een hoge glijbaan. Ik kijk even naar mijn kleuter die van het ene been op het andere been hupst vol enthousiasme. Ik slaak een diepe zucht en begin aan de klim met trillende beentjes.

“ Mamma! Ik wil in de trein!’’ Hij dramt maar door. Ik geef toe en trek mijn portemonnee. Tot zijn grote teleurstelling is de trein kapot dus moeten we lang wachten voor we een mini rondje door de dierentuin kunnen maken. Het mag de pret niet drukken want hij is ontzettend blij als ik dubbel gevouwen in het treintje zit met hem.

‘’ Mamma nog een glijbaan!’’ Een half uur verder en ik heb al drie glijbanen gezien. Nog geen dier. Hij loopt alle dieren in de dierentuin straal voorbij. Als ik even bij de stokstaartjes wil kijken word ik ruw meegesleurd. ‘Mam! Kom ik zie een glijbaan!’’ Roept hij uit terwijl zijn vingertje wijst naar het grote gevaarte in de verte.
Niet alleen goed voor de quality time maar ook voor mijn conditie. Ik vouw me mezelf in allerlei bochten om door de touwbruggen naar de volgende glijbaan te komen. Gelukkig is de kleuter ook niet zo vlot dus krijg ik soms de gelegenheid even uit te puffen. Hij zal gesloopt zijn vanavond, maar ik ook. ‘’ Volgende keer mag je weer met je vader.’’ Mopper ik zacht genoeg dat hij het net niet hoort.
Ik zak door mijn knieën om me voor te bereiden op een volgend ritje in een grote stalen tunnel. De kleuter drukt zich tegen me aan en ik zet af. We gaan niet zo vlot en halverwege de glijbaan zitten we vast. Nou ben ik echt niet heel fors gebouwd maar deze glijbaan is niet geschikt voor volwassen vrouwen. ‘’ Haha, je billen zijn gewoon te dik!’’ Giert de kleuter het uit.
En bedankt.

dierentuinAls we van de glijbaan gaan word ik alweer mee getrokken. Hij ziet een grote speeltuin. Aangezien het ondanks het zonnetje ontzettend koud is weet ik voor mezelf in alle haast eerst nog een kop koffie te kopen. Voor ons is een grote speeltuin. Ik zie tunnels, ladders, touwen en hoge glijbanen. Bij het idee alleen al word ik moe. Ik wil even zitten en koffie drinken.
‘’Mam, ga je mee?’’ Vraagt de kleuter over enthousiast terwijl hij niet kan wachten om de speeltuin in te rennen.
‘’Nee, ik wil even zitten. Je mag zelf.’’ Zeg ik rustig.
‘’Nee, je moet mee!’’ Roept hij boos uit.
Ik geef geen krimp. Ik wil gewoon even zitten en verder niks.
‘’ Ga maar zelf, ik blijf hier zitten en zal naar je kijken.’’ Zeg ik terwijl ik hem een aai over zijn bol geef.
Dan komt de aap uit de mouw.
‘’Ja maar mam, ik durf niet. Er zijn zoveel grote kinderen.’’ Zegt hij met grote puppy ogen en een pruillipje.
Ik praat een tijdje op hem in. Dan heb ik hem eindelijk zo ver dat hij alleen gaat. Ik zie de weg die hij gaat en dat het niet altijd even makkelijk voor hem is. Hij wordt als klap op de vuurpijl omver gelopen door een groter kind en ik hou mezelf in er niet naar toe te rennen en het andere kind terecht te wijzen. Objectief observeer ik mijn kind. Vanwege mijn werk observeer ik dagelijks, maar je eigen kind, dat is toch iets anders. Trots kijk ik hoe hij zich staande houdt en niet de confrontatie aan gaat.
Eindelijk bereikt hij de glijbaan. Als hij uit de glijbaan komt zoekt hij me even. Wanneer onze ogen elkaar gevonden hebben stormt hij op me af.
‘’Mamma! Ik heb het gedaan!’’ Roept hij vol trots uit terwijl hij in mijn armen springt. We worden even aangekeken door deze overdaad aan enthousiasme en liefde. Ik moet lachen.
‘’Goed gedaan joh! Ik ben trots op jou!’’ Zeg ik lachend.
Als hij nog drie keer is geweest gaan we verder. Ik voel inmiddels mijn vingertoppen niet meer van de kou.

‘’ Mam! Nóg een glijbaan!’’ Roept hij uit terwijl ik vluchtig een giraffe probeer te bekijken.

De rest van de middag heb ik vanuit de verte een flamingo, neushoorn en een stokstaartje gezien. Alle glijbanen en speeltuinen van dichtbij.

Wat nou dieren kijken. De volgende keer ga ik gewoon naar een speeltuin. Veel goedkoper ook.
Maar ach, we hebben wel diverse angsten overwonnen!