Allereerst wil ik zeggen dat HSP geen ziekte, maar een bijzonder en speciaal persoon is. Je hebt geen HSP, je bent het, want je zegt ook niet “Ik heb hooggevoelig”. Je bent anders, maar zeker niet vreemd en gek. Ze reageren heftiger op emoties zowel van zichzelf als van anderen. Ieder mens heeft een energieveld om zich heen en een hooggevoelig persoon voelt deze energieën heel sterk aan.

De invloed van zijn/haar omgeving

Misschien ben je wel eens met een hooggevoelig kind in aanraking gekomen. Als je een kind kent die dat is, is je misschien wel opgevallen dat het kind van blij zo kan omslaan naar huilen of gooien met spullen. Dan zou het zo maar kunnen zijn dat er iemand in haar of zijn energieveld is gaan staan die, die dag veel heeft meegemaakt of niet lekker in zijn vel zit. Het kind pikt die energie op alsof het van hem zelf is en dat is voor zo’n kind nogal overweldigend. Ze kunnen er zelfs twee dagen later nog last van hebben. Het beste is om daar rustig mee om te gaan. Laat het kind voelen en merken dat het oké is, door rustig te praten. Doe iets leuks met ze, zodat ze afgeleid worden van dat gevoel wat ze hebben. Bijvoorbeeld tekenen of een tekenfilm kijken.

Een hooggevoelig meisje

Mijn nichtje is twee jaar en erg gevoelig (Het zal wel in de familie zitten). Als ik een ochtend of een avond ga oppassen, dan heeft ze altijd eerst nog wat moeite ermee. Zodra ik het huis binnenstap is het al foute boel. En dat terwijl ik echt niet slecht in mijn vel zit, maar dan heb ik die dag behoorlijk veel achterelkaar gedaan en dat voelt zij dan. Ook hoeft het niet altijd aan energie te liggen. De eerste keer dat ik ging oppassen in mijn bedrijfskleren was ook heel erg wennen voor haar. Mijn schoonzusje vroeg zich af of het verstandig was om weg te gaan, maar ik zei dat het wel goed zou komen. En ja hoor, op het moment dat ze de deur uitgingen, stond mijn kleine nichtje te zwaaien voor het raam. En dat is met een hooggevoelig kind nou eenmaal zo. Zodra er iets anders aan je is, dan zien ze dat en ervaren ze dat als vreemd. Zoals mijn moeder, haar oma, opeens haar bril droeg, ging ze huilen. En toen ze hem af deed was het weer goed.

Nog een voorbeeld van een hooggevoelig kind

Naast mijn nichtje ken ik nog een hooggevoelig kind. Toen hij vijf was, was hij al heel erg met de natuur bezig. Hij hield van alle beestjes en insecten. Als er insecten doodgingen, wikkelde hij ze in keukenpapier en gaf ze een rustplek. Nu is hij inmiddels negen en nog steeds erg begaan met alles wat leeft in de natuur. Toen we op een bruiloft waren en mijn moeder er niet bij was, vroeg hij waarom niet. Ik zei dat ze alleen voor de avond was gevraagd en dat ze geen zin had om, voor maar een paar uurtjes, langer onderweg te moeten zijn. Hij begon ineens te zeggen dat het niet goed met haar gaat en dat ze pijn heeft, dus hij wilde haar bellen. Ik liet het toe en mijn moeder had er opeens een maatje bij.

Het zijn zulke mooie kinderen met een hart van goud. Luister naar ze, begrijp ze en je krijgt er ontzettend veel liefde voor terug.