**//sticky ads code//**

Ieder kind is creatief op zijn of haar eigen manier, maar wie daagt kinderen uit om hun creativiteit maximaal te uiten? Recent onderzoek* van Crayola onder 500 Nederlandse moeders en hun kinderen tussen één en twaalf jaar oud, laat zien dat moeders en leerkrachten de grootste invloed hebben op de creativiteit van kinderen. Ook blijkt positieve aandacht voor de creaties van kinderen een grote stimulans om te gaan knutselen en kleuren.

Volgens driekwart (75%) van de moeders is het samen knutselen en kleuren de beste manier om de creativiteit van kinderen aan te moedigen. De ondervraagde kinderen zijn het hier helemaal mee eens: maar liefst 85% geeft aan dat ze het liefst samen met hun ouders aan de slag willen gaan. De helft van de moeders vindt echter dat ze hun kinderen nog onvoldoende stimuleren, de voornaamste reden hiervoor is tijdgebrek.

Ook leerkrachten hebben volgens de ondervraagde moeders (67%) een sterke positieve invloed op de fantasie van kinderen. Het merendeel van de ondervraagde kinderen bevestigen dit; zij geven aan dat ze op school gemotiveerd en geïnspireerd worden om te gaan tekenen of schilderen. De beste gelegenheden om volop te gaan knutselen en kleuren zijn volgens driekwart van de ondervraagde kinderen (69%) speciale gelegenheden als Moeder- of Vaderdag.

Aandacht voor creaties van kinderen belangrijk

creativiteit kinderenHet belang van aandacht voor creaties van kinderen blijkt heel duidelijk uit de antwoorden van de kinderen: ze geven bijna allemaal aan (86%) dat ze zeer enthousiast worden van de positieve reacties en feedback van ouders op hun knutselwerkjes. Vrijwel alle ouders zeggen bijvoorbeeld hoe mooi het is (95%), stellen vragen (70%) en hangen de creaties ergens op in huis (70%). Naarmate kinderen ouder worden zien veel moeders (65%) dat hun kinderen eerder zelf creatief aan de slag gaan. Daarbij lijkt het erop dat het aanmoedigen van jonge kinderen grote invloed heeft op de ontwikkeling van hun verbeeldingskracht en creatieve vermogen.

Robin Clokey, Leader, EMEA Marketing en Global Consumer Development bij Crayola zegt: “Wij zijn ervan overtuigd dat voordat een leven gevuld kan worden met kennis, wijsheid en prestatie, het eerst in aanraking moet komen met verwondering, avontuur en dagdromen. Crayola biedt vele mogelijkheden om kinderen hierbij te helpen. Onze producten geven kinderen kleurrijke vleugels om de onzichtbare fantasieën, die in hun hart en gedachten leven, vorm te geven”.

Kinderen vinden het fijn wanneer iemand ze helpt met kleuren en knutselen. 7 van de 10 ondervraagde moeders geeft ook aan dat het aanbieden van creatieve producten, zoals kleurpotloden en stiften hierbij helpt.

creatieve kinderen

Crayola geeft daarom een paar creatieve tips:

  1. Kleurproducten – potloden, stiften en waskrijtjes zijn favoriet! Kleur eens wat anders met de onderstaande ideeën:
  • Tape meerdere kleurpotloden, stiften en waskrijtjes aan elkaar voor gegarandeerd regenboogplezier. Zo kan een kind vormen en lijnen tekenen met meerdere kleuren tegelijk.
  • ‘Tie-Dye’ creaties. Bind keukenpapier of stof op verschillende plaatsten vast met elastiekjes en laat je kind deze daarna bekleuren met Crayola viltstiften. Besprenkel de stof of het papier daarna met water (met behulp van een spray of een kwast), snijd vervolgens alle elastiekjes los en laat het drogen. Je kind zal verwonderd zijn over het resultaat!
  • Draai een waskrijtje ondersteboven. Laat je kind met de achterkant van het krijtje cirkelvorige stippen maken.
  • Vind gratis Crayola kleurplaten op www.crayola.com en print deze. Laat je kind uit de vele Crayola kleurtjes kiezen om hun favoriete karakters tot leven te laten komen. Er zijn allerlei leuke thema’s zoals ‘zomerplezier’, Disney prinsessen of Mickey Mouse en zijn vriendjes.
  1. Verftools – verf en kwasten: Door verschillende basiskleuren verf met elkaar te mengen leren kinderen hoe zij zelf hun eigen bijzondere en unieke kleuren kunnen maken.
  2. Glitter, lijm en plakband: Ga naar buiten en verzamel bloemen, bladeren of wat voor leuks je ook maar kunt vinden in de natuur. Maak er een mooi kunstwerk van met glitters, lijm en plakband.
  3. 71% van de moeders vindt dat aandacht voor de werkjes kinderen aanmoedigt om nog meer te kleuren en knutselen. Dus laat je kind merken dat je onder de indruk bent en hang de knutselwerkjes op zodat iedereen ze kan zien!