Moederdag ligt in ’t verschiet en ineens denk ik met enige weemoed terug aan alle zelf geplakte, geknipte, gevouwen, gevlochten of beschilderde cadeaus waar mijn kinderen vroeger vol trots mee thuis kwam van school.

Een beschilderde dakpan, een beschilderde bloempot compleet met plantje, noem het maar op, ik heb het allemaal gehad, maar een kado sprong er toch wel heel erg uit. Dat kwam van dochterlief die in de Tina waar zij destijds lid van was een moederdagtip ontdekte die in de praktijk diende te worden gebracht teneinde mij de moederdag van het jaar te geven: Ontbijt in Bad. Nu was er een klein probleempje: wij hadden en hebben nog steeds: geen bad. Wat we wel hadden was een zwarte ronde kunststof cementbak die door de kinderen als poedelplaats kon worden gebruikt bij gebrek aan beter. Een bak waar de kinderen dan wel in konden rond spetteren maar die voor mij toch iets krapper…
Geen punt voor dochterlief die de bak die zondag vulde, rozenblaadjes op het water strooide en mij te kennen gaf dat ik erin mocht plaatsnemen, dan ging zij het ontbijt even halen beneden.
Even later zat ik (na me voorzichtig in het water te hebben laten zakken, waarbij de helft inclusief rozenblaadjes al over de rand gulpten) met opgetrokken knieën waarop een dienblad met eigengemaakte moederdag ontbijt balanceerde, klemvast in mijn cementbak te genieten van het gekookte eitje, de ietwat donkerbruin geroosterde boterham en het glas jus d’ orange terwijl dochterlief trots en manlief schaterend toekeken vanuit de deuropening.
Moederdag. Misschien is het inderdaad commerciële onzin, maar het levert wel leuke herinneringen op.