Mees Kees is bekend van de twee films, waarvan de tweede Mees Kees op Kamp uitgeroepen is tot de best bezochte Nederlandse familiefilm van 2013. Jeugdauteur Mirjam Oldenhave is de bedenker van Mees Kees, over wie ze zeven boeken heeft geschreven, waaronder ook het in 2010 verschenen boekenweekgeschenk. Toen bestond de serie nog uit vijf boeken.

Meester
Eigenlijk heb ik het niet zo op boeken waarin meesters of juffen of voor mijn part hele klassen de hoofdrol spelen. Al zou ik ze zelf wel willen schrijven. Gebaseerd op mijn ervaringen zou een en ander in schril contrast staan met de lieflijke vertellingen die nu worden uitgegeven. De huidige protagonisten volgen een betere pedagogische opleiding dan de juffen en meesters uit mijn tijd deden. Resultaat is dat verhalen over hen waarschijnlijk prettiger leesbaar zijn dan wat ik over het onderwerp op papier kwijt zou willen.
Het is misschien beter dat ik kinderen behoed te lezen over mijn juf Sperbers ontoereikendheid. Niet alleen op het gebied van lesgeven, ook op het gebied van inlevingsvermogen scoorde ze bedroevend laag. En dat boek na boek zou op iedere kinderziel een verwoestende uitwerking hebben.
Nee, dan liever series zoals Meester Jaap (Jacques Vriens) en Mees Kees (Mirjam Oldenhave), die zijn pas een weldaad voor het kind. Osmo blijkt er ook gevoelig voor. Tijdens het voorlezen van Mees Kees in de gloria, het boekenweekgeschenk van 2010, gniffelde hij regelmatig om de originele lestoepassingen van pabostagiair Kees. Waar ik genoot van de taalvondsten, kon Osmo het vooral om de originaliteit waarderen. Hij was daarom blij verrast te horen dat er nóg vijf Mees Kees verhalen bestaan. Gemakshalve gaat hij ervanuit dat ik ze allemaal ook zal gaan voorlezen.
Aan Oldenhaves schrijfkunst ligt het niet. Ik ben gewoon te ongeduldig voor kinderboekenseries, denk ik. Vermoedelijk is dat de feitelijke verklaring waarom mijn eigen erbarmelijke schoolklaservaringen het licht nog niet hebben gezien. Hoewel ik met alle liefde óók hiervan juf Sperber de schuld zou geven.