**//sticky ads code//**
Wie is er bij jullie thuis het meest bezig met de mediaopvoeding? Over het algemeen houden moeders zich hier meer mee bezighouden dan vaders!  Dit blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek dat tijdens de Media Ukkie Dagen 2018 is gepresenteerd.
Vaders lezen hun kinderen minder vaak voor dan moeders. Ook begeleiden vaders hun jonge kind minder vaak op de tablet of smartphone, terwijl dat beter is voor de ontwikkeling van hun kind. Uit het onderzoek blijkt verder dat vaders vaker dan moeders vinden dat kinderen evenveel leren van ervaringen in het ‘echte’ leven, als van ervaringen die zij opdoen bij het gebruik van media.
Jonge kinderen hebben nog moeite te begrijpen wat zij allemaal op een scherm zien. Ze herkennen het verschil tussen echt en nep nog niet. Van media als boekjes, filmpjes en apps die te ingewikkeld zijn, kunnen jonge kinderen in de war raken en een verkeerd beeld van de werkelijkheid krijgen. “Daarom is de begeleiding door ouders zo belangrijk,” vertelt Krista Okma, opvoedexpert en ontwikkelaar van het Digi ABCD voor ukkies. “Door in gesprek te gaan met je kind over wat je op het beeldscherm ziet, krijg je zicht op wat je kind al begrijpt en waar je je kind kunt ondersteunen. Ook leert je kind zo dingen te benoemen, te focussen en traint het zijn of haar geheugen.”
“Bovendien is het heel leuk om samen de digitale wereld te verkennen,” vervolgt Okma. “Daarom wil ik juist vaders oproepen de tablet of smartphone vaker samen met zoon of dochter te gebruiken. Ontdek samen interactieve prentenboeken, leuke apps en filmpjes die passen bij de leeftijd van je kind. Op websites zoals Mediasmarties, Cinekid AppLab en Mediaukkies.nl vind je goede apps en website die passen bij de ontwikkelingsfase van een kind.”

Welke verschillen vallen op

  • Moeders (49%) lezen meestal boekjes voor. Vaders doen dit minder (16%).
  • Moeders vinden vaker (42%) dat hun kind uitsluitend met een van de ouders op de tablet mag dan vaders (34%).
  • Meer moeders (77%) dan vaders (60%) vinden het belangrijk te weten wat hun kinderen op de tablet of smartphone doen.
  • Vaders vinden vaker (24%) dat kinderen evenveel leren van ervaringen in het ‘echte’ leven, als van ervaringen die zij opdoen bij het gebruik van media dan moeders (17%). Kinderen leren overigens meer van ervaringen in de ‘echte’ wereld: hoe dingen ruiken, voelen en bewegen.

Mediaopvoeding tips

Er zijn natuurlijk  momenten waarop het prettig is als een kind zich alleen met media vermaakt, bijvoorbeeld tijdens het koken of bij bezoek. Maak op de tablet of telefoon een mapje aan waar je de filmpjes en apps in zet die je samen al eens hebt bekeken. Een kind kan deze content dan prima alleen kijken. Van herhaling leert je kind namelijk de structuur van een verhaal herkennen en nieuwe dingen ontdekken. Herhaling is heel goed voor de ontwikkeling.
Om ouders te ondersteunen bij de mediaopvoeding van hun kinderen, heeft Mediawijzer.net het Digi ABCD voor ukkies ontwikkeld dat is gelanceerd tijdens de Media Ukkie Dagen. Het Digi ABCD geeft ouders tips over hoe zij hun kinderen in de digitale wereld goed kunnen begeleiden. Dit ABCD bouwt voort op de Media Diamant die vorig jaar werd geïntroduceerd.
De Media Ukkie Dagen vinden plaats van 6 t/m 13 april met als thema ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’. Ouders en hun jonge kinderen kunnen in het hele land deelnemen aan activiteiten over mediaopvoeding.