Het is heel erg belangrijk dat kinderen in de zomervakantie blijven lezen. Om je te helpen leuke boeken te selecteren voor je kinderen hebben we een top 10 samen gesteld. Boekentips voor alle leeftijden. Stimuleer je kind lekker te lezen op vakantie, lees onze tips als dit niet vanzelf gaat en voorkom zo een leesdip. 

Alle hens aan dek | Bette Westera

Voor kinderen van 7 jaar, 144 bladzijden

Om zelf te lezen of voor te lezen: laat je meevoeren door deze bekroonde klassieker van succesvol schrijfster Bette Westera.

Peter-Paul is een onopvallend jongetje met pluizig piekhaar, best wel grote oren en een nog grotere fantasie. Hij weet al wat hij later worden wil: piraat. Daar moet hij van zijn meester een opstel over schrijven. Als het opstel door een wonderlijke speling van het lot terechtkomt bij de kapitein van piratenschip Draculus Drie, mag Peter-Paul – PéPé vanaf nu – meteen inschepen. De bemanning, bestaande uit Hens 1, Hens 2 en Hens 4, leert hem alles over het leven aan boord: enteren, zeilen strijken en hozen. Maar waar is Hens 3 eigenlijk gebleven?

Ik reis de wereld rond | Annemarie Dragt

Voor kinderen van 6 tot 9 jaar, 48 bladzijden

Vliegtuigen, treinen en auto’s kent elk kind wel, maar er zijn nog zo veel meer manieren om te reizen. Hoe bereik je bijvoorbeeld het topje van een hoge berg? Waarmee sjees je supersnel over het water? En wat heb je nodig voor een reis naar de maan?
Van een hobbelig ritje op een kameel tot een buitenaardse vlucht met een jetpack – in dit boek komen 80 voertuigen langs van over de hele wereld. De teksten zijn op rijm geschreven en lezen daarom heerlijk voor.

Het stuur van tuur | Riet Wille

Voor kinderen van 6 tot 9 jaar, M3 niveau.
Vik gaat naar school. Op dag 1 gaat hij te voet. Op dag 2 neemt hij de fiets. Hij gaat ook met een kar, met de bus, met een koets en zelfs met een slee. En elke keer beleeft hij een nieuw avontuur. Ga je met hem mee op pad?  Een vrolijk AVI-boek boordevol rijmen, zoek- en taalspelletjes. De illustraties van Frank Daenen zitten boordevol details en knipoogjes.

Een indiaan als jij en ik | Erna Sassen

Voor kinderen van 7 tot 12 jaar
Prachtig jeugdboek over de kracht van vriendschap tussen twee bijzondere kinderen.
Boaz zit in de klimboom aan de rand van het duinmeertje. Het is al etenstijd geweest, dat merkt hij aan de zon die ondergaat. En aan zijn maag, die vreemde geluiden maakt. Mooi dat hij niet naar huis gaat. Mooi niet. Misschien wel nooit meer.

Boaz heeft het op school niet naar zijn zin. Wanneer Aïsha bij hem in de klas komt, verandert dat. Boaz verstaat haar niet, maar ze lijken elkaar goed te begrijpen. Vanaf nu is het wel leuk. Dan gooit zijn vader roet in het eten.

Hugo – Een vreselijk eng beest? | Mia Nilsson

Voor kinderen van 7 tot 10 jaar

Krokodil Hugo gaat op zoek naar een vriend. Maar dat is niet zo makkelijk.
Hugo is de ster van het circus. Bertus, het beest met de bult, is jaloers. Op een nacht duwt hij Hugo uit de woonwagen. Hugo wordt wakker in een groot, don- ker bos, ver weg in het noorden… Alle dieren in het bos zijn bang van Hugo. Daarom bedenkt Hugo een plan. Het HUGO-ZAL-EEN-VRIEND-VINDEN-PLAN. Maar dat loopt niet zoals hij had gehoopt…

Pech onderweg | Jozua Douglas, Tosca Menten

Voor kinderen van 8 tot 12 jaar, 176 bladzijden

Pech onderweg is een verhalenbundel vol humor van schrijversduo De Gouden Grijns: Kinderjurywinnaars Jozua Douglas en Tosca Menten. Het boek staat vol verhalen over een tijdmachine die onbedoeld reist naar de dinosaurustijd, een duikbootje die ten prooi valt aan een woest wezen en een spookkarretje die per ongeluk de verkeerde afslag neemt in een spookhuis.

De verhalen worden afgewisseld met grappige rijmpjes, limericks, reistips en nieuwe spreuken en wijsheden.

De zombietrein | Edward van de Vendel

Voor kinderen van 8 tot 12, 48 bladzijden

Toegankelijke poëzie in stripvorm.  Het zijn strips. Én het zijn gedichten.  Het zijn stripgedichten!
Over chips aan je vingers, starende baby’tjes,  goudvissen als gouden lampjes in de grond
en een trein met spoken…

Niemand houdt Don Carlo tegen | Oliver Scherz

Voor kinderen van 8 tot 12 jaar, 108 bladzijden

Vijf maanden, twee weken en zes dagen. Zo lang wacht Carlo al op zijn Italiaanse vader. Zijn moeder heeft Carlo’s vader de deur uitgezet en wil hem niet meer terug. Carlo mist zijn vader enorm en gaat op weg naar Sicilië om hem terug te halen. Helemaal alleen, in de internationale nachttrein, met de taxi en op de veerboot. Zonder ticket en zonder precies te weten hoe hij moet reizen. Op zijn tocht ontmoet hij bijzondere mensen en zo weet hij zijn weg te vinden, dwars door het Italiaanse platteland. Tot hij eindelijk voor zijn vaders deur staat…

Een warm verhaal, vol spanning, achtervolging en humor, over hoe een 11-jarige moedige en gevoelige jongen alleen de reis naar Palermo maakt.

Joe Biljoen | David Walliams

Voor kinderen van 9 tot 12 jaar, 203 bladzijden

Joe Prop is de rijkste twaalfjarige jongen van de hele wereld. Hij heeft letterlijk alles wat er te koop is: een formule 1-racewagen, wel duizend paar sportschoenen en zelfs een orang-oetan als butler. Ja, Joe heeft alles wat hij wil. Maar er is één ding dat hij nog liever zou willen: een vriend… Zouden dikke Bob of de mooie Lauren als vriend kunnen fungeren of moet Joe het toch dichter bij huis zoeken? 

Toen ik | Joke van Leeuwen

Voor kinderen van 7 tot 9 jaar, 104 bladzijden

In een humoristische en speelse mengeling van tekeningen, handschrift en boekletters vertelt Deef over wat hij meemaakt en fantaseert.
Dit boek gaat over mij,  en over een held, en over een koningin, en over een tijger en een club en een duif en nog veel meer.

Dit waren onze boekentips voor alle leeftijden, heb je ook nog een leuke tip. Laat dan een comment achter.