Baby’s leren vooral praten van hun ouders. Hoe meer een baby jouw als ouders hoort praten, hoe sneller hij zelf leert praten. Daarom is het goed om veel tegen een kind te praten tijdens je dagelijkse bezigheden. Ook al zijn ze nog zo klein, benoem de dingen die een kind ziet en vertel hardop wat jezelf doet. Dit bevordert de spraakontwikkeling!
Het is daarbij belangrijk om rustig, lief en vooral veel tegen een baby te praten. Vertel wat je aan het doen bent: ‘Nu ga je in je badje.’ ‘Wat is het water lekker warm.’ Een kind vindt dat leuk en leert er veel van!
Gebruik in gesprekken met baby’s verschillende stemhoogtes. Een kind wordt actiever als je met een hoge stem praat. Troosten en kalmeren gaan beter als je een lage stem gebruikt.
Lees meer over communiceren met baby’s
Het is leuk om spelletjes met een baby te doen, waarbij je met je stemhoogtes varieert. Maak gebruik van gebaren, geluiden en klanken. Dat vindt een baby niet alleen leuk, hij leert jou en de omgeving daardoor beter kennen.
Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar het werkt echt. Stimuleer een kind om uit een echte beker te drinken. Dit is goed voor de ontwikkeling van de mondspieren en daarmee de spraakontwikkeling. In dit kader is het ook beter een kind steeds minder vaak een speen te geven.
Gespreksomstandigheden
Als je met een kind praat is het belangrijk dat je elkaar goed kunt zien en horen. Zorg dat je op ooghoogte van een kind bent. Houd hem op je arm of ga dicht bij een kind staan en ga door je knieen. Zo kun je elkaar goed aankijken.
Probeer achtergrond geluid zoveel mogelijk te vermijden. Als de tv uit staat, kan een kind spraakklanken beter leren onderscheiden, hetgeen een goede spraakontwikkeling ten goede komt.
Meer tips om de spraakontwikkeling te stimuleren
- Laat een kind het plezier van communiceren zien. Moedig alle vormen van communicatie aan. Gekke bekken trekken, lachen en geluiden maken.
- Geef een baby speelgoed dat geluidjes maakt. Zo ontdekt hij verschillende geluiden.
- Een mooie manier om het leren praten te stimuleren is het na doen van de geluiden van een baby.
- Zing liedjes en doe (schoot)spelletjes. Bijvoorbeeld: Laat een baby je gezicht bekijken en betasten. Trek grappige gezichten en maak gekke geluiden. Dit brengt hem ongetwijfeld aan het lachen.
- Zingen is een manier om contact te maken op een vrolijke manier. Leg een baby eens op je knieën als je zingt. Hij kijkt dan goed naar je mond en je gezicht.
- Speel spelletjes als kiekeboe. Bijvoorbeeld door je handen voor je ogen te houden, ze plot weg te trekken en `kiekeboe`te roepen of Hou een handdoek voor je gezicht. Buig je zo naar je baby en laat hem de handdoek wegtrekken. Roep “piep” of “kiekeboe” telkens hij dat doet.
- Geef een baby boekjes in de box van hard karton, stof of plastic. Bekijk samen de plaatjes: ‘Kijk eens, een eendje. Kwak, kwak zegt het eendje!’
Leuk! Handige tips ook. Boekjes lezen vanaf heel klein lijkt misschien zinloos. Maar heeft bij mij altijd voor veel plezier gezorgd. Vooral als er dan op een gegeven moment een reactie komt bij je kleintje. Al is het maar beginnen te wijzen. Heerlijk.
Liefs,
Eva