Kinderen zijn tegenwoordig al op jonge leeftijd actief op sociale media. Zodra een kind een mobile telefoon krijgt wordt hij toegevoegd aan de klasse app en veelal wordt er een account aangemaakt op tik-tok of instagram. Je kind wordt blootgesteld aan een hele nieuwe wereld vol mogelijkheden maar helaas ook gevaren. Hoe kun je een kind het beste helpen goed leren omgaan met sociale media?

Veilig gebruik van media en leren omgaan met sociale media

Op de meeste basisscholen wordt les gegeven over veilig op internet en de omgang met social media. Kinderen leren over de mogelijkheden en manieren waarop je het kunt gebruiken. Ook wordt stil gestaan bij de regels en omgang met elkaar. Thema’s die veelal besproken worden zijn cyberpesten, contact met vreemden, privacy en wat deel je op internet met anderen.

Als ouder heb je ook een rol in de media opvoeding van je kind. Een belangrijke rol heb je als opvoeder in de keuze voor media. Kies daarom voor kwalitatief goede en uitdagende games, apps en YouTube-filmpjes. Mediaopvoeding betekent je kind leren om kritisch en bewust te gamen, internetten, lezen en tv te kijken

Social Media

Kinderen moeten zelf ontdekken wat de mogelijkheden zijn op het internet en ook de gevaren leren zien. Als ouder kun je het volgende doen.:

  • Zet de computer in een ruimte waar je zelf ook vaak bent of zorg dat je in de buurt van je kind bent als hij online is;
  • Praat met je kind over wat het meemaakt op internet. “Hoe was je dag online”  Informeer welke sites je kind graag kijkt en wat het daar leuk aan vindt;
  • Je kunt filters op een apparaat zetten waardoor sites met bijvoorbeeld geweld of porno niet geopend kunnen worden. Met Parental Control (ofwel: ouderlijk toezicht) functies, die vaak al worden meegeleverd met apparaten en programma’s, kun je als ouders inhoud filteren of blokkeren;
  • Leer kinderen voorzichtig te zijn met hun gegevens. Vertel dat ze aan niemand hun persoonsgegevens (naam, adres, telefoonnummer moeten geven. Anderen kunnen hier misbruik van maken.

Aandachtpunten voor ouders bij gebruik van social media

  • Privacyinstellingen social media
    Om te zorgen dat je kind niet alles met iedereen deelt, is het goed om de privacyinstellingen na te lopen van de verschillende sociale media kanalen die hij gebruikt.
  • Let op met foto’s van anderen
    Je eigen privacy is belangrijk op social media, maar leer een kind ook rekening te houden met die van anderen. Niet iedereen stelt het op prijs als hij zomaar getagd wordt of op een van je foto’s staat.
  • Maak afspraken over hoe lang een kind actief is online. Lees meer over een verantwoorde schermtijd.

    Hoe leuk en aantrekkelijk een schermpje ook is, onderschat het belang van buitenspelen niet!