Soms lijkt het wel of (drukke) kinderen nooit eens gewoon kunnen luisteren. Vaak moet je eerst boos worden voordat ze doen wat je zegt. Hoe kun je kinderen beter leren luisteren.

Wat vaak gebeurt is dat je vraag niet doordringt. Ouders en leerkrachten vinden drukke kinderen nogal eens ongehoorzaam. Voor een kind betekent dit dat het vaak de zondebok is. En dat terwijl ze meestal hun zijn uiterste best doet  om te luisteren en lief te zijn. Luisteren is iets wat kinderen moeten leren. Leren luisteren gaat niet vanzelf. Een peuter kan bijvoorbeeld al veel, maar vergeet heel vlug weer. En al kunnen peuters het woordje ‘nee’ heel goed zeggen , meestal begrijpen ze nog niet heel goed wat ‘nee’ wil zeggen. Kleuters zijn taalvaardiger maar begrijpen de uitleg soms nog niet goed. Daar komt bij dat drukke kinderen zich minder goed kunnen concentreren.

Dat maakt het lastiger om goed te kunnen luisteren. Positieve aandacht is het belangrijkste in de opvoeding van een kind. Dat geldt ook bij het leren luisteren. Met belonen en aanmoedigen bereik je veel meer dan met mopperen en afkeuren.

Zorg ervoor dat een kind in de gaten heeft dat je iets van hem wil. Noem zijn naam en zorg dat hij je aankijkt als je iets vraagt. Oogcontact is heel belangrijk als je aan een kind iets duidelijk wil maken.

Tips om kinderen beter te leren luisteren

  • Vraag één ding tegelijk. Houd er rekening mee dat hij zich maar even kan concentreren. Dus: korte, heldere eisen. Bijvoorbeeld: ik wil dat je je jas aantrekt. Pas als hij zijn jas aanheeft stel je de volgende vraag.
  • Loop niet weg als je een vraag gesteld hebt aan een kind. Blijf erbij en help.
  • Stel eisen waaraan een kind kan voldoen. Als een kind nooit luistert, kan het zijn dat je vraag te moeilijk is of dat de eis te hoog gegrepen is.
  • Als een kind niet luistert, laat dan merken dat je boos bent en zeg waarom. Maak duidelijk dat je bepaald gedrag niet accepteert. Straffen heeft het meeste effect als het onmiddellijk gebeurt en beperkt is in duur.
  • Beloon en moedig aan als een kind wel op de vraag ingaat.
  • Zet een kind even apart (time-out principe) in een rustige ruimte wanneer hij te druk of te opgewonden is om te kunnen luisteren.