Als er iets is dat we dit jaar ontdekt hebben, is het wel hoe fijn het is om lekker buiten te zijn. Bovendien helpt buitenspelen in de natuur kinderen hun ruimtelijk inzicht en creatief vermogen te ontwikkelen. Jammer genoeg spelen steeds minder kinderen regelmatig buiten. Slechts 14% van alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar speelt dagelijks buiten, terwijl de schermtijd in die groep rap toeneemt. Juist daarom gaat ModderDag op 29 juni gewoon door. Laat kinderen lekker buiten kliederen met modder: op school, bij de kinderopvang of in je eigen tuin. Bak moddertaarten, maak een gezichtsmasker of houd een moddergevecht, alles mag!

De basisscholen en kinderopvang zijn weer open, dus op maandag 29 juni gaat ModderDag in aangepaste vorm door! Juist in een tijd als deze is aandacht voor buiten spelen extra belangrijk. De zorgwekkende trends zijn algemeen bekend: kinderen zitten uren gekluisterd aan schermen, spelen weinig buiten en kampen vaker al op jonge leeftijd met overgewicht en psychische klachten. Buiten spelen en contact met de natuur is gezond voor kinderen blijkt uit veel onderzoeken. Steeds meer studies laten zien dat kinderen die opgroeien in een groenere omgeving een betere psychische gezondheid hebben. En kinderen die goed in hun vel zitten hebben meer kans om hun talenten volop te benutten.

Vies weer naar huis

Voor Pedagogisch Medewerker Jasper Bodenstaff van Humankind BSO Natuurlijk in Zevenaar is de afnemende buitenspeeltijd van kinderen een belangrijke reden om ModderDag te organiseren. “Kinderen komen steeds minder in aanraking met de natuur en sommige ouders hebben liever dat ze niet vies worden. Voor mij een uitdaging om dit om te buigen. Want lekker buiten spelen is belangrijk en leuk voor kinderen. Op ModderDag gaan we ons best doen om de kinderen zo vies mogelijk weer naar huis te sturen. Gelukkig reageren veel ouders heel enthousiast op onze plannen”, vertelt Bodenstaff. Op 29 juni bieden ze zo’n 60 kinderen van twee BSO-locaties de mogelijkheid om ModderDag te vieren. “We bouwen een sportieve Mudrun voor de oudste kinderen, er komt een blote voeten-pad en we gaan moddertaartjes bakken met de jongsten. We hebben veel ruimte waardoor we het veilig met twee locaties kunnen organiseren.”

Op basisscholen, kinderopvang en thuis

Naar buiten dus op ModderDag en lekker kliederen en rollen in de modder! 2532 scholen en kinderdagverblijven doen ook dit jaar wel mee aan ModderDag. ModderDag kan in verschillende vormen veilig en volgens de richtlijnen vanuit de overheid georganiseerd worden. Ook thuis kun je natuurlijk zelf gewoon ModderDag houden in de tuin. Kijk voor het perfecte modderrecept op www.ivn.nl/modderdag.

International Mud Day

International Mud Day is ontstaan in Nepal en Australië om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te vergroten. In navolging hiervan wordt ook in o.a. Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië sinds enkele jaren in juni International Mud Day gehouden. In 2013 is ModderDag voor het eerst in Nederland georganiseerd. Inmiddels doen in 13 landen honderdduizenden kinderen mee aan ‘International Mud Day’.