**//sticky ads code//**

Pubers zijn vaak lastig in beweging te krijgen. Dat ondervinden orthopedagoog Mariëlle Beckers en psycholoog Sonja Borgsteede dagelijks in hun praktijk Buro Bloei. Ze schreven een praktisch een aansprekend handboek “kom van die bank af”

Als kinderen gaan puberen, stoppen ze vaak met sport. De effecten van beweging zijn juist in deze leeftijdsfase groot. De schrijvers van het boek “Kom van die bank af” richten zich specifiek op deze doelgroep. Ze vertalen de recente wetenschappelijke inzichten op een begrijpelijke manier naar de praktijk. Daarnaast staat het boekje boordevol tips die rekening houden met de gebruiksaanwijzing van de puber. Het vereist namelijk wel enige handigheid om hen van de bank af te krijgen!

Druk druk druk

Iedereen heeft het tegenwoordig druk. Met werk, hobby’s vrienden, huishouden, het bijhouden van alle nieuwtjes. Het is elke dag weer een grote uitdaging om alles wat op de agenda staat uit te voren. Temeer omdat we de hele dag blootgesteld worden aan een enorme hoeveelheid prikkels die ons afleiden van onze planning. Met name de mobiele telefoon en sociale media spelen hierin een grote rol. Evens snel een appje of mailtje lezen, iets opzoeken op internet, een post delen. Het is allemaal zo verleidelijk. Maar de agenda wordt hiermee steeds voller.
Deze drukke levensstijl heeft grote invloed op de nu opgroeiende jeugd. ook kinderen moeten steeds meer in minder tijd. Moeten mee in het stramien van haast van hun ouders en worden beheerst door beeldschermen en digitale activiteiten. Uit onderzoek blijkt dat de vrije tijd van kinderen tegenwoordig vooral wordt ingevuld met gestructureerd activiteiten (sport, muziekles, knutselclubs) en steeds minder met ‘vrij'(buiten) spelen. Daarbij worden kinderen steeds vaker met de auto naar al deze activiteiten gebracht. Wat dat natuurlijk sneller.

Kinderen bewegen steeds minder

In onze maatschappij bewegen jongere steeds minder. De ‘beweegnorm’van kinderen van 4 tot 18 jaar is minimaal één uur per dag. Dit werd in 2015 door slecht 40% van de Nederlandse kinderen gehaald. Wat opvalt is dat met name de overgang naar de middelbare school vaak een grote daling laat zien in de fysieke activiteit van een kind. Lidmaatschappen van sportclubs worden vaak opgezegd, omdat het minder goed te combineren is met school, huiswerk en het uitgebreide sociale leven. Een slechtere timing kan bijna niet, omdat dit precies de fase is waarin kinderen door veranderde hormoonspiegels en verschuivende hobby’s en interesses toch al fysiek minder actief worden.

Voor wie is “Kom van de bank af” bedoeld?

Dit boek is in in de eerste plaatst bedoelt voor iedereen die interesse heeft in wetenschappelijke inzichten over het belang van sport en beweging. Daarnaast wordt specifiek de omgeving van de puber aangesproken. Ouders en leerkracht, iedereen met een bankhangende puber in de buurt wordt opgeroepen om met behulp van de tips in dit boek de puber en zichzelf warm(er) te krijgen voor sport. Wat bewegen heeft een positief effect op de gezondheid en leervermogen van kinderen. En het is ook gewoon heel leuk en gezellig.

Wat komt er in dit boek aan de orde?

In “kom van de bank af” worden de belangrijkste inzichten over de invloed van sport en beweging op de mentale (gevoel), de cognitieve (verstand) en de fysieke (lichaam) ontwikkeling van jongeren op een rijtje gezet. Deze inzichten worden vertaald naar praktische tips. Omdat deze tip als doel hebben om de puber in beweging te krijgen en plezier laten hebben (of houden) in sport, houdt het boek rekening met ‘gebruiksaanwijzing” van jongeren in deze fase (wat werkt bij een jong kind, kan totaal niet effectief zijn bij een puber). Ieder hoofdstuk sluit af met een tips en ervaringen van een deskundige op het betreffende gebied.

Kortom een echter aanrader voor iedereen met (bijna)pubers op zich heen.