Veel kinderen hebben de behoefte om ergens op te bijten of sabbelen. Deze kinderen komen geregeld uit school en nat zijn van het kwijl. Ze hebben  gaten in hun kleding, kapot gebeten koordjes of hun kin zit onder de inkt vlekken door een kapot gebeten pennen.  Sommige kinderen kauwen hun mouw, kraag of haar. Andere kinderen kauwen of bijten op dingen die steviger zijn en meer weerstand bieden, zoals pennen.

Kauwen op producten die niet geschikt zijn voor consumptie is op zich niet verkeerd. Iets in je mond nemen, ergens op kauwen, is onderdeel van de natuurlijke ontwikkeling van een kind. Kinderen beginnen met de mond de wereld om zich heen te verkennen en zo leren kinderen in de eerste levensjaren over structuren, hoe iets voelt.  Wanneer een kind ouder wordt, verdwijnt meestal deze behoefte.

Als een kind blijft kauwen op zijn kleding is dit behoorlijk vervelend. Voor het kind, want hij loopt met een nat shirt en voor de ouder omdat kleding snel stuk gaat en er weer iets nieuws gekocht moet worden.

Oorzaak van kauwen op kleding

Wanneer een kind op zijn kleding kauwt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Door te kauwen, bijten en of sabbelen voorzien zij zichzelf van prikkels in het mondgebied, welke zij nodig hebben om zich prettig te voelen. Er kunnen ook emotionele of sociale problemen zijn die een rol spelen. Kinderen zoeken hun toevlucht in het sabbelen op kleding. Dit geeft een veilig en vertrouwd gevoel.

Kauwen is ook een strategie van het lichaam om te kalmeren en zich te organiseren. Het is dus zinvol om na te gaan of er patronen ontdekken zijn of mogelijke oorzaken.
Zo kan het zijn dat kinderen zich beter kunnen concerteren of informatie kunnen verwerken als ze kauwen.

Voorkomen van kauwen op kleding

Door voeding
Wat kan helpen is een kind knapperig en taai voedsel te geven. Ook het laten drinken door een rietje kan helpen.  Het is een manier om te zorgen voor meer prikkels.  De behoefte om te kauwen op niet-voedings gerelateerde producten kan zo afnemen.
Voorbeelden van knapperige voedingsmiddelen zijn muesli, croutons, knapperige muesli repen, wortelen, selderij, appels, noten, zoethoutstokjes. En kauwgom uiteraard.

Gebruik hulpmiddelen
Er zijn ook producten te koop die een goed alternatief kunnen bieden. Kauwsieraden dan wel bijtsieraden zijn speciaal ontwikkeld om tegemoet te komen aan kauwbehoefte van kinderen. Ze zijn handig als een alternatief voor het kauwen op hun vingers, kauwen van gaten in de kleding, of kauwen op potloden.

Heb je dit allemaal al geprobeerd lees dan de blog van Delia over hoe ze haar dochter van het kauwen af heeft gekregen

 

Via Senso-care hebben we een tweetal kauwkettingen uitgeprobeerd: Een Jellystone en een Super Star van Ark. De ketting wordt door mijn zoontje gelukkig als heel stoer gezien. Hij heeft geen probleem met hem om te doen. Wel merk ik in het begin dat hij hem geregeld af doet. Als hij de ketting om heeft wordt er niet gekauwd op zijn shirt, en dat is prettig voor hem, geen nat shirt en schilt een hoop nieuwe t-shirts kopen.

ARK’s Super Star kauwsieraad Stoere robot kettingen zijn er in verschillende kleuren voor jongens (en meisjes). De materialen van Jellystone designs zijn ontworpen en ontwikkeld in Australië en vrij van BPA, weekmakers en PVC. Bijt- en kauwmaterialen zijn geschikt voor de zachte kauwer/sabbelaar.
Alle bij Senso-Care verkrijgbare kauwsieraden zijn een veilig alternatief voor het onbewust kauwen op potloden, pennen, shirts, haarlokken of het touwtje van je jas
Net als alle andere materialen van het Amerikaanse ARK zijn ook de Super Stars verkrijgbaar in drie verschillende sterktes. Hoewel ontwikkeld om op te kauwen kan niet voorkomen worden dat zelfs de sterkste variant op den duur kapot gaat. Hoe lang een kauwsieraad mee gaat hangt sterk af van de individuele gebruiker, de omstandigheden maar ook incidentele, spannende gebeurtenissen. 

Moet je kind op de schoolfoto en wil je graag dat hij een heel T-shirt aan heeft, geef hem dan een extra shirt mee.

Lees meer tips over mooie schoolfoto’s