Uitgeverij Zwijsen komt met het eerste gratis kinderboekencadeau voor kinderen met dyslexie. Om dit te vieren overhandigde de schrijfster van het boek ‘Samen honderd’, Manon Sikkel, vandaag een exemplaar aan de groep 5 en 6 leerlingen van de ‘De la Reyschool’ in Den Haag. Deze school won de tweede prijs van de Dyslexie Talentenprijs 2013. Het verhaal gaat over de 9-jarige Toon, die op een wel heel bijzondere manier zijn 10e verjaardag gaat vieren. Het boekje is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar met dyslexie. Het sluit aan op hun belevingswereld en is makkelijker te lezen. Hiermee is het interessant, leuk en toegankelijk voor kinderen met dyslexie. Het boekje ‘Samen honderd’ kan vanaf vandaag met een afhaalbon ophalen bij één van de Bruna-winkels.

Waar gaat dit boek voor kinderen met dyslexie over?

Toon is bijna jarig. Hij heeft alleen niemand om het mee te vieren. Zijn ouders zijn beiden in het buitenland aan het werk. Maar zijn 10e verjaardag kan natuurlijk niet zomaar voorbij gaan. Dan ziet Toon dit bericht: Vier gratis je verjaardag in een echt hotel. Het is geschreven door iemand die Eefje heet. Ze is op 1 juli jarig, net als Toon. Zou ze echt haar verjaardag samen met hem willen vieren? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn… Samen honderd is geschreven door Manon Sikkel, tweevoudig winnaar van de Nederlandse Kinderjury. Zij zegt over het verhaal: “Ik houd de woorden eenvoudig en de zinnen kort. Ik gebruik dus geen ingewikkelde taalstructuur, zodat het technisch lezen het lezen van het verhaal niet in de weg staat. Daarnaast verwerk ik veel humor en maak het ook spannend. Ik probeer er gewoon een speels en grappig verhaal van te maken.” De kleurrijke illustraties zijn van Elly Hees, onder andere bekend van Dummie de Mummie.

Gratis kinderboekencadeau

‘Samen honderd’ sluit aan op de belevingswereld van kinderen vanaf 8 jaar, het verhaal is uitdagend en niet kinderachtig. Het boek heeft een lager AVI-leesniveau (E4), waardoor het makkelijker te lezen is. Bovendien is het kinderboekencadeau gedrukt in een speciaal lettertype voor kinderen met dyslexie.

Anke Werker, fondsredacteur kinderboeken en leesbevordering van Uitgeverij Zwijsen over het kinderboekencadeau: “Zeker 5% van de kinderen heeft last van dyslexie. Al dertig jaar maakt Uitgeverij Zwijsen onder de naam ‘Zoeklicht’ speciale boeken voor deze kinderen. Leesplezier en dyslexie lijken misschien niet hand in hand te gaan. Maar door de jaren heen hebben wij ervaren dat ook kinderen met een leesprobleem plezier beleven aan lezen. Genieten van boeken is juist zo’n goede stimulans om het lezen te oefenen. Met het juiste boek op maat hoeft lezen helemaal geen struikelblok te zijn.”

Kinderen met dyslexie kunnen de koppeling tussen letters en klanken niet goed maken. Hierdoor hebben zij meer moeite met lezen. Uitgeverij Zwijsen ontwikkelde het ‘Zwijsen Dyslexie font’, een speciaal lettertype dat kinderen met dyslexie ondersteunt om verhalen makkelijker te kunnen lezen. Het lettertype wordt gebruikt in alle boeken uit de serie Zoeklicht Dyslexie van Uitgeverij Zwijsen.

‘Samen honderd’ afhalen voor kinderen met dyslexie

Het kinderboekencadeau ‘Samen honderd’ is ontwikkeld voor kinderen met dyslexie en is gratis af te halen bij alle Bruna-filialen in Nederland op vertoon van een ingevulde afhaalbon. Deze bon is te downloaden op zwijsen.nl/dyslexie. Ook via basisscholen wordt de bon verspreid. Zij hebben een gratis exemplaar van ‘Samen honderd’ ontvangen en enkele afhaalbonnen, die leerkrachten van groep 5, 6, 7 en 8 in de klas uit kunnen delen aan de dyslectische kinderen.

Meer informatie kunt u vinden op: www.zwijsen.nl/dyslexie.