Osmo weet helemaal niets over Kerstmis. Dat had me niet hoeven verbazen, maar ik was toch verrast. Op mijn vraag wat er gevierd wordt met Kerst antwoordde hij onzeker: `De vakantie?’.
`Nee.’
`O ja,’ gelukkig, hij wist het weer. `Iets met Jezus.’
Inderdaad, dus ondanks mijn niet-christelijke opvoedwerk was die naam hem niet onbekend. Dat moet hem door de kant van mijn ex zijn bijgebracht. Die hebben een heuse dominee, aangetrouwd dat wel, in hun familie. Mijn kant is meer van de reïncarnatie en andere Aziatisch getinte onzin.
Na deze korte introductie las hem het verhaal van Jozef en Maria voor uit een willekeurige Kinderbijbel. Niet dat daarvan in huis verschillende exemplaren rondslingeren, maar bestaan er werkelijke grote onderlinge verschillen van een verhaal dat zijn oerversie heeft in het Nieuwe Testament? Een gedegen onderzoek daarnaar laat ik graag over aan de betere gristen.
Braaf hoort Osmo het verhaal aan van Maria die in verwachting is en Jozef vertelt dat ze moeten gaan trouwen. Ze houdt (in mijn Bijbelversie) een hele monoloog over het willen krijgen van dit Kind, want wie zegt dat het niet iemand wordt waar de mensen wat aan hebben? Jozef is totaal overrompeld, want meestal is Maria een stil meisje. Op een of andere manier doet hij me sterk denken aan Levi Johnston, de aanstaande schoonzoon van Sarah Palin.
Het tweede hoofdstuk verhaalt over de geboorte. Het Kindeke ligt in de wieg en als keizers, koningen en herders aankomen, gaan ze spontaan zingen. De laatste zin lees ik Osmo voor als een heuse cliffhanger: `De naam van dat kind was …’?
`Jezus,’ zegt Osmo.
Bingo, we gaan door voor de kruisiging.