Een ongeluk zit in een klein hoekje, hoe goed je ook oplet, je kan je kind niet altijd tegen alles beschermen. Nu lukt het plakken van een pleister op een wondje of een verbandje aanleggen ons meestal nog wel. Maar stel dat je kind zich verslikt in iets, zich verbrand aan hete thee of met zijn hoofd ergens tegen aanvalt. Weet je dan ook wat je moet doen?

Zelf heb ik enige tijd geleden een kinder EHBO training gevolgd online met als afsluiting een praktijk dag. Samen met een paar buurvrouwen, de online training konden we doen wanneer het ons uitkwam en op een zaterdagochtend volgende de praktijk training.

EHBO bij Baby’s en Kinderen

Bij Livis volg je eerst de online theorie op een moment dat het jou uitkomt en daarna doe je mee aan de praktijksessie. Deze sessie wordt op meer dan 200 locaties in Nederland gegeven. Het mooie is dat 80% van de zorgverzekeraars  een EHBO-cursus vergoedt. 

Wat houd kinder EHBO in?

Tijdens een EHBO cursus voor baby’s en kinderen leer je wat je in verschillende noodsituaties moet doen. Tevens krijg je informatie over het verschil tussen EHBO bij een baby en een kind en een volwassene.

Bij het verlenen van hulp is het belangrijk dat je de eerste stappen van EHBO kent. Deze stappen geven je overzicht, bieden je veiligheid en bovendien zorgen deze stappen ervoor dat je zo min mogelijk tijd verliest. 

Geen ademhaling? Een niet-normale ademhaling?  Het is een nachtmerrie als je een kind in zo’n levensgevaarlijke situatie aantreft.  Op een EHBO cursus leer je wat je moet doen in deze situatie . Welke stappen je moet ondernemen, hoe je moet beademen en borstcompressies geeft en hoe je de AED gebruikt. En heel belangrijk wat het verschil is tussen de reanimatie bij een kind en een baby

Kleine kinderen stoppen van alles in hun mond en grote kinderen nemen misschien sneller een grote hap. Kortom, een verslikking of verstikking kan ieder kind zomaar overkomen.  Brandwonden kunnen levensgevaarlijk zijn. Er zijn verschillen tussen eerste-, tweede- of derdegraads brandwonden. Wat moet je bij de verschillende brand wonden juist wel of niet doen.

Je hoopt natuurlijk dat het nooit voorkomt en dat het bij een schaafwond of blauwe plek blijft, maar met een EHBO cursus heb je net iets meer bagage om eerste hulp te verlenen.