Wij hebben thuis een kat. Natuurlijk wil je voor je huisdier, net als voor je kinderen, een aansprekende en originele naam. Onze kat heet Raffie. Ik betwijfel of er meer katten zo heten. Sebastiaan noemt hem trouwens Waffie, wat ik persoonlijk meer een naam voor een hond vind. Maar vooruit.

Kat Raffie is een kater, hoewel je dat niet echt aan hem kunt afzien. Hij is klein van postuur en alleen zijn spitse kopje verraadt zijn geslacht. Raffie is een je-weet-wel-kater. Dat helpt ook al niet voor zijn testosteron spiegel. Ik was erbij toen de dierenarts hem hielp. Het deed bijna pijn in mijn buik om zijn mannelijkheid zo voor me op de operatietafel te zien liggen. Het resultaat is nu dat Raffie niet de baas is over de andere katten in de buurt. Maar wij zijn gek op hem!

We vonden het een goed idee om onze kinderen met huisdieren te laten opgroeien. Want dat vraagt toch om een zekere sociale vaardigheid. Isabel gaat liefdevol met hem om, maar Sebastiaan neemt het niet zo nauw met Raffie. Hij trekt aan zijn oren en hij trekt aan zijn staart. Alsof het een levende teddybeer is. Van het “Nee Sebastiaan, aaien!” en dat vervolgens voordoen, trekt onze zoon zich nog niet zoveel aan. Sebastiaan vindt Raffie leuk. Of het omgekeerde ook het geval is, ben ik nog niet helemaal uit. Maar gelukkig is Raffie de goedheid zelve en loopt hij meestal gewoon weg. Een enkele keer heeft hij er écht geen zin in en haalt hij uit met zijn pootje. Niet eens zo hard, gewoon als waarschuwing. Maar voldoende om Sebastiaan te laten schrikken en zich huilend naar zijn moeder te laten begeven. Dat is nou precies zoals de combinatie van huisdier en kleine kinderen wat mij betreft bedoeld is. Met die sociale vaardigheid komt het straks heus wel goed. Het is gewoon alleen nog even oefenen.