**//sticky ads code//**

Een mooi boek over rare vogels met vreemde veren. Johannes de parkiet is gekozen tot een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2018, met als thema ‘Vriendschap – Kom erbij!’

Het verhaal: Johannes de Parkiet

Gijs heeft een prachtig vogelverblijf gebouwd, van gaas en hout. De volière heeft ruimte genoeg voor wel honderd vogels. Minstens. Maar zoveel heeft hij er niet, nog niet. Hij heeft er eentje. Geen eendje, maar een parkiet. Johannes de parkiet.
Johannes raakt snel gewend aan zijn nieuwe verblijf. Maar dan komen er nieuwe vogels ‘zijn’ volière bewonen. Johannes vindt het allemaal maar niks!
Zal hij hier ook aan kunnen wennen of is een vriendschap met deze vreemde vogels onmogelijk?

Johannes de parkiet is een geestig, fijn voor te lezen verhaal dat inspeelt op de angst om ruimte kwijt te raken aan mensen die anders zijn. Mark Haayema laat niet alleen zien dat het een kleine moeite is om wat ruimte in te leveren. Hij geeft ook aan dat het best logisch is dat je dat even spannend en lastig vindt. En ook dat je soms geen keus hebt. ‘Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch. Of je nu wilt of niet.’

Schrijver en illustrator van

Johannes de parkiet is al weer het tiende prentenboek van Mark Haayema. In zijn boeken beschrijft Mark vaak thema’s waarover hij zich verwondert of waarvan hij vindt dat de maatschappij zich erover zou mogen verwonderen. Zo ook in dit boek over vriendschap met ‘dat wat je niet kent’. Mark schreef ook het prachtige boek Meneertje meer.
Mark is tevens (scenario)schrijver, theatermaker, regisseur en poppenspeler.

Medy Oberendorff heeft de prachtige illustraties in het boek verzorgt. Met oneindig veel geduld en in een geheel eigen stijl zoomt ze in op de dieren en planten om ons heen.  Ze maakte eerder de illustraties voor oa Het wonderlijke insectenboek.