Kinderen kunnen soms mooie discussie met elkaar hebben. Discussie die ze ook tot mooi inzichten laat komen. Dit geldt ook voor de zoon en dochter van Nicole. Ze schreef er een mooie blog over, je krijgt niet altijd wat je geeft.

Stress had ie. Stress om op tijd op school te komen. Ze hadden het heel gezellig die ochtend toen ze vlak voor het opstaan in mijn bed kropen. En toen ik ging douchen, gingen zij door met plezier maken. Toen ik aangekleed was en naar beneden ging, hadden zij nog steeds plezier. En nu had hij stress, want hij kwam wat tijd te kort.

Gelukkig voor hem bood zijn zus aan om de konijnen eten te geven. Dat is immers hun taak. Ze hebben deze taak eerlijk verdeeld door om de dag voor de konijnen te zorgen. Het was zijn beurt vandaag. Maar omdat zijn zus zag dat hij het niet ging redden, deed zij het voor hem.

De volgende dag

Een dag later begon de discussie vlak na het opstaan. Hij vond dat zij ook deze dag de konijnen eten moest geven, het was immers haar dag. Maar zij vond dat hij ze eten moest geven, want zij had het gisteren immers voor hem gedaan. Ik besloot me eens even niet met deze discussie te bemoeien. “Ik ga de konijnen echt geen eten geven vandaag, het is jouw taak!” riep hij vanaf zijn kamer naar die van haar. “Ja maar, ik heb het gisteren voor jou gedaan, dan kun je het nu toch wel voor mij doen?” riep zij terug. Ze deed een beroep op zijn redelijkheid. Maar hij riep er overheen “Tja, als je iets doet voor een ander kun je nou eenmaal niet altijd verwachten dat iemand hetzelfde terug doet!” Zo. Ik stond enorm te kijken van deze laatste opmerking. Daar sloeg hij toch wel even de spijker op zijn kop.

Ik vond dat ze beiden een punt hadden en was blij dat ik me er niet in gemengd had. Toen hij naar beneden was gaf ik haar de tip dat ze misschien de volgende keer dat ze hem wil helpen duidelijke afspraken kan maken als ze iets terug verwacht. En beneden fluisterde ik hem in dat ik niet zeker weet of zijn zus hem de volgende keer nog gaat helpen. Hij was nog in een bozige bui en ik kreeg een “Nou en” als reactie.

Uiteindelijk gaf zij de konijnen die ochtend eten. En ik had het toch ook wel met haar te doen. Ik vroeg me af wat maakte dat zij nu toch de konijnen eten geeft? Daar zou ze allerlei redenen voor kunnen hebben. Het raakte me omdat ik hierin ook mezelf herkende. Toen ze weer binnen kwam gaf ik haar een knipoog en daarnaast als reactie “ik denk dat de konijnen blij zijn dat ze eten hebben gekregen vandaag”.

Een dag later

En vandaag is zij aan de late kant. Het is zijn beurt voor de konijnen. Hij geeft de konijnen eten en ik zie dat hij zowel zijn eigen fiets als haar fiets uit de schuur haalt. Om niet te laat te komen pakt hij binnen zijn tas en vertrekt alvast naar school. Zij is een beetje in de stress omdat ze ook op tijd wil komen. Gauw doet ze haar jas aan, pakt haar tas en stormt naar buiten. Daar botst ze tegen haar eigen fiets op. Ze komt weer binnen en zegt “Ik denk dat hij dit heeft terug gedaan omdat ik van de week voor hem de konijnen eten had gegeven” “Ik denk het ook schatje. Je kunt niet altijd hetzelfde terug verwachten als wat jij een ander geeft. Maar ik weet zeker dat hij je van de week dankbaar was voor wat je voor hem hebt gedaan. En misschien heeft hij daarom nu jouw fiets buiten gezet omdat hij zag dat hij jou daar nu mee kon helpen”.    

Op school zien ze elkaar en bedankt zij hem voor het buiten zetten van haar fiets.

Problemen die van de kinderen zijn wil ik zo veel mogelijk bij de kinderen laten. Ik wil ze hier en daar wat influisteren om na te denken over hun eigen gedrag en wat dat kan doen met de ander. En dan laat ik het los en hoop ik dat het geweten zijn werk doet. Want ik geloof er helemaal in dat tussen zijn “nou en” en het buiten zetten van haar fiets, hij echt wel nagedacht heeft over deze discussie, zijn aandeel hierin en de mogelijke gevolgen. Hier hebben kinderen alleen wel even wat tijd voor nodig… en misschien niet alleen kinderen….

Je krijgt niet altijd wat je geeft. En zeker niet in dezelfde vorm of op eenzelfde moment. Maar durf te zien wat de ander je geeft en laat je verrassen op een moment dat je het niet verwacht….

de blog “Je krijgt niet altijd wat je geeft” verscheen eerder op Juffrouwmama