Social media is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het is zo goed als zeker dat ook jouw kind zich online zal (gaan) begeven op een of meerdere platformen.
De leeftijd waarop kinderen online gaan komt ieder jaar lager te liggen. Op dit moment zetten kinderen gemiddeld op 9-jarige leeftijd hun eerste stappen online.
Weet jij met wie jouw kind contact online heeft?
Weet jij wie jouw kind online ziet?
Bovenstaande vragen worden door veel ouders met nee beantwoordt Naarmate je kind ouder wordt en zich meer gaat losmaken. Hoe ouder je kind wordt, hoe minder zicht je zult hebben op wat je kind online doet.
Door je kind op tijd voor te lichten en te begeleiden leer je je kind zo verstandig mogelijk om te gaan met social media. Hierdoor is je kind weerbaar en leert hij/zij zichzelf te beschermen tegen mogelijke risico’s. Zo creëren kinderen voor zichzelf een veilige en positieve sociale online omgeving.
Het is belangrijk dat je als ouder zelf begrijpt hoe het (ongeveer) werkt en dat je je bewust bent van mogelijke risico’s van social media gebruik.
Ongetwijfeld gebruik je zelf ook sociale media: kinderen gebruiken social media op een andere manier en gebruiken andere platformen dan volwassenen.
Zit jij bijvoorbeeld op Snapchat of Instagram? Dit zijn momenteel de meest gebruikte social media platformen door jongeren.
Het is goed je kind tijdig voorlicht over het gebruik van social media en dat je ook zelf goed op de hoogte en voorbereid bent.
Er zijn diverse boeken en ebooks die je tips kunnen geven hoe je om kunt gaan met sociale media. Informatie over veiligheid, privacy, maar ook over cyberpesten.
De ‘Social Media Bijbel’ bijvoorbeeld legt je als ouder alles uit op het gebied van sociale media. Hoe werken de verschillende social media? Wat zijn de gevaren? Hoe kunnen we ze juist positief inzetten? Of de Sociale Media …Voor Kids over veilig en plezierig vrienden maken op internet!/