Naast de zorg voor de vier kinderen heb ik een parttimebaan en ben ik gemeenteraadslid dus het komt wel eens voor dat er dagen zijn waarop álles te gelijk lijkt te komen. Dan weet ik even niet zo goed hoe ik de aandacht moet verdelen. Daarom heb ik de Ja-dag geïntroduceerd. En gisteren was het Ja-dag in Huize Joosten. Een dag waarop alles mag. Nou ja, bijna alles. Eén dag per maand geen compromissen maar ‘alles voor ’t jong’.  Dat wil niet zeggen dat er op andere dagen niets mag overigens want ik durf te stellen dat er hier best veel mag. Maar sommige dingen komen me gewoon niet elke dag goed uit. Maar op Ja-dag wijkt alles voor de kinderen.
Wil je dat er vier vriendinnetjes blijven eten?  Wel ja. Waar er normaliter zes kunnen eten kunnen er met een beetje aanpassen ook 10 eten. Wil je één dag niet je pianoles oefenen? Nou, vooruit. Wil je pannenkoeken als ontbijt? Ehm, als jij dat lekker vindt?!  Wil jij voor vandaag het eten uitkiezen en is die keuze nou niet écht volgens de schijf van vijf? Ja hoor, vooruit.  Op Ja-dag mag het allemaal. Gek genoeg komen er niet eens achterlijk grote voorstellen die ik niet kan of wil honoreren. Het sfeertje van de Ja-dag is dan ook erg gezellig. Doe ik doorgaans de boodschappen liever in m’n eentje omdat dat scheelt in tijd en in overbodige boodschappen in mijn kar, op Ja-dag mogen ze mee. In overleg kozen ze vandaag een doosje minikaasjes, een fles cola  en een zak chips voor als ze vanavond een film kijken die iedereen leuk vindt. Gooi maar in het karretje.

Eens per maand
Ja-dag is het eens per maand. De kinderen moeten het zelf in de gaten houden. Ja-dag is namelijk op de dag van Volle Maan. Via een maankalender die je eenvoudig kunt Googlen heb ik ze alle maanstonden uitgelegd.  Zo heeft zelfs de jongste van 8 jaar nu in de gaten wanneer het Nieuwe Maan, Eerste Kwartier, Laatste Kwartier en Volle Maan is. Ze kijkt ’s avonds naar buiten en trekt haar conclusie. Zie ik precies de rechterhelft van de maan? Dan is het Eerste Kwartier. Zie ik precies de linker helft van de maan dan is het Laatste Kwartier, enzovoort.  Zelfs het maantje uit ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ wordt vakkundig door haar onderbouwd. Dan ziet de maan er uit als een paar dagen na Nieuwe Maan; een mooi sikkeltje is dan zichtbaar. Zo leuk kan leren dus zijn! De op één na jongste dochter maakte nog niet zo lang geleden een mooi  werkstuk over de maan. Zegt die leerkracht tegen mij: ‘Het is echt een heel bijzonder werkstuk geworden. Je dochter heeft me buitengewoon verrast! Waar komt die interesse toch vandaan?’ Tja, dat komt door Ja-dag.  ‘Ehm, door wát?’