Als je het ene onderzoek leest dan zou een tablet goed zijn voor computervaardigheden en algemene ontwikkeling van een kind. Een ander onderzoek waarschuwt ons dat tablet gebruik schadelijk is voor de ontwikkeling van kinderen. We hebben enkele interessante wetenswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

Lichamelijke gevolgen van overmatig tablet gebruik

Het aantal kinderen met nekklachten stijgt de afgelopen jaren. Chiropractors en fysiotherapeuten zien in hun praktijk meer kinderen met een “tabletnek”. Dit wordt veroorzaakt door de combinatie van te lang voorovergebogen zitten en te weinig bewegen. Dit veroorzaakt klachten aan de nekwervels en de spieren van de nek en schouders.

De tablet bedreigt de lichamelijke ontwikkeling van de jeugd, aldus Mai Chin A Paw, hoogleraar epidemiologie van jeugd & gezondheid aan VUmc in Amsterdam. Kinderen bewegen vaak te weinig. De motorische fitheid – kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, snelheid en lenigheid – van kinderen gaan hierdoor hard achteruit. Dit komt niet alleen doordat kinderen gemiddeld dikker zijn geworden. Ook kinderen zonder overgewicht zijn minder sterk en minder lenig. Zo blijkt uit haar eigen onderzoek. Als je die motorische vaardigheden als kind niet goed hebt aangeleerd, is het kwaad al geschied. Dan zul je als volwassene onhandiger en trager zijn.
In de Beweegrichtlijnen 2017 van de Gezondheidsraad staat dat kinderen minstens één uur per dag matig-intensief moeten bewegen. ‘Maar dat is het absolute minimum’, zegt Chin A Paw.

Tablet gebruik schadelijk voor ogen

Onderzoek van onder ander het Erasmus MC heeft een een relatie gelegd tussen het feit dat kinderen steeds minder buiten spelen en steeds meer binnen bezig zijn met telefoons, tablets of televisie. Hierdoor zijn steeds meer kinderen bijziend.  Bij nabij werk gaat het oog scherp stellen op één punt en ziet eromheen wazige randen. Na een half uur gaat het oog ook scherp proberen te stellen op deze wazige randen. Het oog wil meer zien en past zijn vorm daarom aan. Als een kind heel veel nabij werk doet, gaan de ogen in feite permanent in de leesstand en zien ze dus op den duur minder van veraf. Ook daglicht speelt een rol. Hoe meer kinderen buiten komen, hoe kleiner de kans op bijziendheid.  Bijziendheid klinkt als iets dat met een bril of lenzen makkelijk op te lossen is, maar dat is het niet.  Als kinderen -2 of -3 hebben, is dat niet zo’n probleem. Bij -6 krijgt één op de drie kinderen op latere leeftijd ernstige structurele afwijkingen aan de achterkant van het oog, op het netvlies en aan de oogzenuw, aldus deskundige.

Tablet gebruik leerzaam

Het gebruik van een tablet kan er leerzaam zijn voor kinderen. Natuurlijk niet als een kind de hele dag Candy Crush speelt, maar er zijn veel leerzame apps die bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Op youtube zijn informatieve filmpjes te vinden. Er zijn geweldige docenten die bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras misschien wel beter kunnen uitleggen dan hun eigen leraren. Of voor jongere kinderen liedjes te ondersteuningen van het leren van tafels.

Maar ook spelletjes als Minecraft dragen bij aan de ontwikkeling van kinderen.  Hierbij moeten ze goed nadenken, overleggen, samenwerken, rekening houden met anderen, strategisch denken.

Ontwikkeling computervaardigheden

‘Computervaardigheden’ is een zeer ruim begrip. Je kunt hierbij denken aan instrumentele vaardigheden als  knoppenkennis. Weten hoe je omgaat met een computer en het
internet. Structurele vaardigheden, vaak is de informatie online zeer gefragmenteerd en is het moeilijk om een overzicht te krijgen. Deze vaardigheid gaat over de capaciteit om je weg te vinden in de structuur van een website, het gebruik van hyperlinks en dergelijke. Maar ook informatieve vaardigheden, het zoeken, vinden, selecteren, evalueren en toepassen van informatie.

Wat is verstandig tabletgebruik

Ondanks de voordelen die tablet gebruik met zich mee brengt. Is het niet goed als een kind de hele dag achter een tablet of ander scherm zit. Het is verstandig om hier goede afspraken over te maken met je kinderen Om ouders hierin houvast te geven, Mijn Kind Online en het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) het volgende advies voor kinderen:

  • tot 2 jaar: een paar keer per week kort samen op een tablet, computer of smartphone surfen of spelen.
  • 2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag.
  • 4 – 5 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag.
  • vanaf 6 jaar niet langer dan twee uur per dag

 

Lees meer over verantwoorde schermtijd