Vapen onder de 18 jaar is verboden, ongeacht of er nicotine in de e-sigaret zit. Toch gebeurt het op grote schaal. Het krachtige effect van de nicotine in een e-sigaret op de ADHD-hersenen maakt stoppen bijzonder moeilijk.
De meeste ouders zijn zich terdege bewust van de gevaren van vapen. Na tientallen jaren van afname van het roken door tieners, vindt nicotine opnieuw zijn weg naar tieners en jonge volwassenen. In tegenstelling tot stinkende sigaretten stoten vape-apparaten bijna geurloze damp uit, en ze zijn klein en gemakkelijk te verbergen. Lees meer over vapen en adhd

Wat is vapen?

Een vape is een e-sigaret. Dit is een elektronisch apparaat dat de werking van een sigaret nadoet. In plaats van tabak zit er een vloeistof in (‘e-liquid’). Door verwarming van de vloeistof komt er damp vanaf. Het inademen van de damp wordt vapen genoemd. Het is dus een andere manier van roken.

Vapen en ADHD

Het vapenprobleem is erger voor tieners met ADHD, omdat nicotine een stimulerend middel is en dezelfde dopamine aanmaakt als ADHD medicatie. Dopamine is een neurotransmitter, een chemische boodschapper die signalen van de ene zenuwcel in de hersenen naar de andere stuurt. Nicotine activeert dopamine in hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het produceren van ons gevoel van voldoening. De hersenen leren, onthouden en zoeken deze positieve sensaties op. De invloed van nicotine op het gebied van de hersenen dat cognitief functioneren, plezier, motivatie en beloning regelt – produceert een gevoel dat vergelijkbaar is met het plezier dat we voelen als we eten.
In het emotionele controlecentrum van de hersenen – vermindert nicotine angst, verbetert de motivatie en verscherpt het geheugen. Dat klinkt geweldig voor kinderen met een ADHD-brein, maar dat is het niet. Het effect van nicotine is namelijk heel kort, waardoor de hersenen hunkeren naar verbeterde cognitie en meer van de stof die het met zich meebrengt. De afwezigheid ervan zorgt ervoor dat gebruikers zich cognitief gehandicapt voelen als ze niet vapen. Dit is de reden waarom mensen met een ADHD-brein een groter risico lopen op nicotineverslaving. Ze houden van de manier waarop hun hersenen voelen wanneer nicotine aanwezig is.

Goede voorlichting

Het is dus ontzettend belangrijk kinderen goed te informeren over de effecten van vapen in het algemeen en in het bijzonder in relatie tot hun ADHD brein.

Lees meer over de zin en onzin over adhd