**//sticky ads code//**

Ruim 130.000 kinderen duiken de modder in op 29 juni, internationale Internationale ModderDag. In de modder spelen belangrijk voor goede weerstand en ontwikkeling

Op 29 juni tijdens internationale ModderDag roept IVN Natuureducatie iedereen op om naar buiten te gaan en vies te worden. Dit is belangrijk omdat kinderen in Nederland beperkt buiten spelen: 53% van de kinderen speelt meer binnen. Terwijl diverse onderzoeken juist uitwijzen dat buiten in de modder spelen heel gezond is en de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. In totaal zijn er op 2.620 kinderopvanglocaties, basisscholen en openbare plekken activiteiten in en rond modder voor ruim 130.000 kinderen.

Wie kan het verst door de modder glijden, de lekkerste moddertaart bakken of zichzelf het mooist versieren met modder? Kinderen van 0 tot en met 12 jaar kunnen zich op vrijdag 29 juni uitleven in de modder. Vies worden mag, dus de ouders zijn gewaarschuwd. IVN Natuureducatie zet met ModderDag het spelen in de natuur op de agenda. Bekijk alle locaties op www.modderdag.nl.

Buiten spelen is gezond en maakt creatief
Spelen in de modder is niet alleen super leuk, uit onderzoeken blijkt dat het ook heel gezond is. Het draagt bij aan de ontwikkeling van een goede weerstand. Ook verkleint buiten spelen de kans op overgewicht, depressiviteit en angststoornissen. Daarnaast ontwikkelen kinderen zo hun ruimtelijk inzicht en creatief vermogen. 53% van de kinderen in Nederland speelt vaker binnen dan buiten en 3 op de 10 kinderen speelt nooit of slechts één keer per week buiten.

In 13 landen doen honderdduizenden kinderen mee aan ‘International Mud Day’.

Waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een mooi kasteel bouwt en hoe zand voelt tussen je tenen. In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds vaker virtueel: via televisie, games, tablets en smartphones. En dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met ModderDag zetten we het spelen in de natuur op de agenda. Omdat het leerzaam en leuk is!

Waarom modderdag?

Er is over de hele wereld veel onderzoek gedaan naar waarom het belangrijk is dat kinderen buiten spelen en ook vies mogen worden. Het is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van kinderen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat spelen in de modder, helpt in de ontwikkeling van het immuunsysteem en helpt de kansen op het ontwikkelen van chronische aandoeningen, zoals astma, allergieën en overgewicht, te verkleinen. Op deze pagina tref je een verzameling van onderzoeksresultaten en kan je doorklikken naar diverse onderzoeken voor meer informatie.

Modderdag