Wanneer je als ouder(s) op zoek bent naar boeken over  opvoeden, stuit je op een groot aanbod. Regelmatig wordt mij dan ook gevraagd naar tips voor handige, informatieve en vooral fijn leesbare boeken.
Vanuit een groot aanbod geselecteerd, hierbij een paar titels ter inspiratie

Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden

nspiraiteboek voor leuker en makkelijker opvoedenWe zijn allemaal dol op onze kinderen. Brengen ze met liefde groot en steunen ze daar waar we kunnen, zo goed als we kunnen. En dat gaat bij de meesten van ons behoorlijk goed. Behalve leuk is opvoeden van kinderen ook een hele uitdaging en ontdekkingsreis. Geen kind is hetzelfde en fasen en verrassingen volgen elkaar in rap tempo op. Het is aan ons als ouder om daar zo goed mogelijk op in te spelen. En dan heb je ook nog je eigen emoties, want jeetje wat kunnen je kinderen veel bij je losmaken. En wat is het soms moeilijk om je geduld te bewaren en steeds weer creatief te zijn met oplossingen voor lastige momenten!

Een beetje inspiratie bij al die uitdagingen is soms heel fijn en handig. Dat is de reden dat de auteur dit boek heeft geschreven. Geen volgende opvoedmethode en niet bedoeld om je te vertellen hoe het moet, maar een boek vol inspiratie met columns en inhoudelijke artikelen. Vol eyeopeners, opdrachten en oefeningen en veel praktische tips die je direct in de praktijk kunt brengen. Een boek om er regelmatig even bij te pakken omdat je er doorheen zit, ergens tegenaan loopt of om gewoon lekker met een kop thee in verder te bladeren en te lezen.

Oplossingsgericht opvoeden

Oplossingsgericht opvoedenBoeken over opvoeden kennen allemaal weer een andere in slag . In Oplossingsgericht opvoeden wordt een nieuwe kijk op opvoeden gepresenteerd. In plaats van het analyseren van problemen, stelt deze methode denken in mogelijkheden centraal. Als je oplossingsgericht denkt, kijk je niet naar oorzaken voor obstakels in het verleden maar naar wensen voor nu en de toekomst.

In zeven inspirerende hoofdstukken laten Lara de Bruin en Rian Meddens aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe je zélf aan oplossingen kunt werken. Opvoeden is kijken, luisteren, doen en experimenteren. Daarom doet dit boek een beroep op jouw eigen kwaliteiten. Door te kijken naar wat er allemaal al goed gaat en uit te gaan van de specifieke kwaliteiten van jouw gezin, kun je leren hoe je positieve verandering kunt inzetten.
Oplossingsgericht opvoeden is geschikt voor ouders en andere opvoeders van kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar die te maken hebben met moeilijke emoties of lastige gebeurtenissen. De praktische inzichten worden afgewisseld met inspirerende citaten, tips en oefeningen. Lees hierover ook meer in onze blog over opvoeden zonder straffen

Ontspannen ouders, blije kinderen

Ontspannen ouders, blije kinderenEen geheel nieuwe manier om verantwoordelijke, zelfstandige en blije kinderen groot te brengen.
De aanpak van dr. Laura Markham is eenvoudig en effectief. Ze heeft haar methode gebaseerd op de nieuwste onderzoeken op het gebied van hersenontwikkeling en haar klinische ervaring met ouders. Haar boodschap is: creëer je een hechte verbinding op emotioneel niveau met je kind, dan breng je structurele veranderingen teweeg waar je de rest van de opvoeding profijt van zult hebben. Dankzij dat sterke contact hoef je niet langer meer te dreigen, zeuren, smeken, chanteren of straffen.

Met dit boek als gids leren ouders hun eigen emoties beter begrijpen, en er grip op krijgen. Dat stelt hen in staat om in de opvoeding realistische grenzen te stellen, empathie te tonen en duidelijk te communiceren, zodat ze hun kinderen verantwoordelijkheidsgevoel meegeven. Met de helder uitgelegde voorbeelden biedt Markham praktische oplossingen aan, inclusief gespreksvoorbeelden, die van toepassing zijn op baby’s, peuters, kleuters en basisschoolkinderen.

 

How2Talk2Kids / Broers en zussen zonder rivaliteit

How2talk2kidsEen van de bekendste boeken over opvoeden is How2talk2Kids.
Het voortdurende gekibbel en geruzie tussen broers en zussen kan je als ouder tot wanhoop drijven. Toch kun je hier als ouder wel degelijk iets aan doen! How2talk2kids Broers en zussen zonder rivaliteit biedt concrete en direct toepasbare vaardigheden om kinderen te coachen bij hun onderlinge communicatie en eventuele conflicten.

Dit boek is gebaseerd op de ideeen van dr. Haim Ginott. Hij leerde volwassenen zo te communiceren met kinderen dat dit een positieve uitwerking heeft op hun ontwikkeling als mens. Adele Faber en Elaine Mazlish hebben zijn theorie naar de dagelijkse praktijk vertaald. Dit boek helpt om kinderen, broers en zussen, respectvol met elkaar om te laten gaan en elkaar de ruimte te geven, zodat de speciale band tussen hen harmonieus en levenslang zal zijn.

 Het Tienerbrein 

Het TienerbreinJe zoon van 15 is slim en verstandig. Waarom doet hij dan soms van die ongelooflijk domme dingen? En waarom vindt hij zijn smartphone en onmiddellijke bevrediging belangrijker dan het plannen van zijn activiteiten? Waarom neemt hij soms onverantwoorde risico’s? En hoe kan het dat tieners zich plots heel snel ontwikkelen en een eerdere achterstand omzetten in een voorsprong? Antwoord: de tiener is ‘werk in uitvoering’. Dat hangt samen met de hersenrijping: die gaat door tot vér na het twintigste jaar. De steun, sturing en inspiratie die een tiener krijgt uit zijn omgeving, is essentieel voor die rijping.

De auteur -Jelle Jolles- is een formidabel kenner van het onderwerp waarover hij schreef. Als neurowetenschapper en neuropsycholoog, met ook duidelijk fascinatie en begrip voor jonge mensen, over wie hij ergens stelt: ‘Tot z’n 25ste jaar is de mens: werk in uitvoering.’ In zeven hoofdstukken gaat hij daar diep op in, waarbij hij meerdere malen zegt hoe belangrijk achtergrond – het biologische proces wordt beïnvloed door de omgeving –, aangeboren nieuwsgierigheid en begeleiding zijn voor de ontwikkeling van een tiener/adolescent.

Stella KinderJeugdCoach heeft ook een Facebook pagina. Hier vind je verschillende artikelen, columns van Stella, tips, leuke en handige weetjes…en meer…

Ken je zelf nog een inspirerend boeken over opvoeden laat dan een reactie achter.