Huiswerk plannen en maken kan soms een hele klus zijn voor een kind. In magister zien kinderen wanneer ze huiswerk af moeten hebben. Plannen wanneer ze dit gaan maken of inzicht in hoelang ze hiervoor nodig hebben, is vaak last. Hierdoor kan er soms veel stress ontstaan. Door ook op te schrijven wanneer je iets gaat doen, voorkom je deze stress. Een plenda kan daarbij helpen. Hoe werkt de plenda en voor wie is deze geschikt.
Hoe werkt een plenda?
Een plenda vervangt de traditionele agenda. Kinderen schrijven hun huiswerk en andere afspraken in het bovenste gedeelte van de plenda. Dit is nog niet heel veel anders dan een standaard agenda. Vervolgens schrijven ze op wanneer ze het betreffende huiswerk gaan maken.
In de Plenda staat een 6-stappenplan om de planning van het huiswerk structureel aan te pakken. Als kinderen dit stappenplan volgen hoeven ze minder vaak na te denken over wat ze wanneer willen doen. Ze komen hierdoor minder snel voor verrassingen te staan. Een opgekregen proefwerk wordt meteen de dag dat ze het op krijgen ingepland.
Als ze ruim van te voren beginnen en iedere keer een blokje leren is dat veel relaxter dan alles op de laatste dag. Bovendien automatiseren en leren ze veel beter door vaak te herhalen i.p.v. te stampen.
Het 6-Stappenplan staat op een bladwijzer die ze kunnen bevestigen in de week waar ze op ze bezig zijn. Zodat hij altijd zichtbaar is.
Waarom al dat “extra” werk?
Het lijkt een hoop extra werk om alles in de Plenda op te schrijven. Het staat ten slotte ook al in je agenda of op magister. Maar wat blijkt? Vaak werkt Magister averechts. Kinderen missen overzicht. Ze kijken alleen naar wat ze voor school af moeten hebben de komende dagen. Activiteiten buiten school, een bijbaantje, de sporten en afspraken met familie en vrienden, staan niet in dit overzicht. Deze worden gemakkelijk vergeten.
Voor wie is de Plenda geschikt?
De Plenda is heel waarde vol voor kinderen die moeite hebben om werk te plannen. Kinderen die druk of stress ervaren door alles wat ze nog moeten doen. Overzicht werkt voor deze kinderen heel plezierig. Door de informatie-overload is het voor hen soms moeilijk om dit overzicht te houden en zich te kunnen concentreren. De plenda werkt ook heel fijn voor kinderen met ADD, ADHD, autisme of concentratieproblemen.
Als kinderen een poosje structureel met het 6 stappenplan werken krijgen ze in de gaten bij welke vakken het plannen echt nuttig is. Zo kan het best zijn dat je er na een poosje achter komt, dat het voor de talen veel fijner werkt door alles in blokjes over meerdere dagen te verdelen. Terwijl ze wiskunde altijd in de klas al af hebben. Dat hoeven ze dat natuurlijk niet meer in te plannen, dat is dubbel werk. Het is goed om het wel uitgeprobeerd te hebben, zodat ze er zeker van zijn wat het beste werkt.
Het bewust afronden van taken geeft een voldaan gevoel.
Het afvinken van een taak is natuurlijk reuze fijn om te doen. Het werkt heel motiverend, omdat je echt het gevoel krijgt goed bezig te zijn. Een kind maakt geluksstofjes aan, net als bij een game, als er een volgend level wordt behaalt.