Hoogsensitief zijn, er is al veel over gezegd en geschreven. Maar een boek dat je vertelt hoe je als hoogsensitieve ouder ook goed voor jezelf kan blijven zorgen, was er nog niet. Daarom schreef Bieke Geenen het boek ‘Hoogsensitief ouderschap”.  Hoogsensitiviteit lijkt in grote mate erfelijk. Dat maakt het opvoeden er niet makkelijker op. Want niet alleen je kind is hoogsensitief,  wat heel wat extra zorg vraagt. Ook jij als ouder moet rekening houden met je eigen specifieke valkuilen en triggers. Als hoogsensitieve ouder is het dan ook allesbehalve eenvoudig om in balans te blijven.

Hoogsensitiviteit is mooi, maar als je het niet herkent en er niet goed mee omgaat kan het wel voor problemen zorgen. In dit boek legt coach Bieke Geenen uit wat de 9 triggers zijn die hoogsensitieve mensen uit evenwicht kunnen brengen 
Triggers zijn dingen die je uit balans kunnen brengen, bewust of onbewust. Ze bepalen of een dag goed of slecht verloopt. Dat pleit ervoor om triggers uit te bannen, maar dat gaat helaas niet. Dit maakt dat je een manier moet vinden om er op een constructieve manier mee om te gaan. 

1. Overprikkeling

Prikkels zijn overal en op elk moment, We pikken ze op met onze vijf zintuigen, horen, zien, voelen, proeven en ruiken.  
De zintuigen van hoogsensitieve mensen staan op scherp. Het kan dus best zijn dat jij of je kind iets oppikt voordat iemand anders dat doet. Dit is voor je omgeving soms moeilijk te begrijpen. Van de zintuiglijke prikkels bestaan aangename en onaangename versies. Wanneer je ontspannen bent kun je meer prikkels aan dan wanneer je gestrest bent. Door opzoek te gaan naar fijne tegenhangers, verklein je de impact van onaangename zintuiglijke prikkels. Storend geluid? Zet mooie muziek op. Kriebert je trui? Trek een andere aan. En zo zijn er voor veel zintuiglijke prikkels handreikingen te geven. 

Lees meer over prikkelverwerking

2. Conflict

Hoogsensitieve mensen hebben er moeite mee als ze niet verbonden zijn met elkaar. Geen wonder dus dat ze door een conflict uit balans kunnen raken. Hoe kun je omgaan met je eigen boosheid en conflicten. 

3. Afscheid

Hoogsensitieve mensen voelen zich slecht als ze worden gescheiden van iemand van wie ze houden. Ze vinden het eng om te denken aan eenzaamheid. Ze pleasen mensen tot het oneindige om toch maar verbonden te blijven met iemand. ook hier schuilen valkuilen in. 

4. Stress

Stress is voor niemand fijn, maar als je hoogsensitief bent, slaat stress soms nog harder toe omdat je alles zo intens aanvoelt en ervaart. Stress is een belangrijke trigger in hoogsensitief ouderschap. 

5. Kritiek

Hoogsensitieve mensen zijn heel gevoelig voor de mening die andere mensen over hen hebben. Ze willen het goed doen. Kritiek doet pijn, dus wil je deze het liefst zo min mogelijk hebben. 

6. Onbegrip

Je onbegrepen voelen kan veel emoties losmaken, woede, verdriet, teleurstelling of zelfs vermoeidheid. Onbegrip lokt vaak nog meer triggers uit, dominantie, onrechtvaardigheid, kritiek, oppervlakkigheid en onverbondenheid. Voel je je niet begrepen dan ben je extra kwetsbaar voor andere triggers. 

7. Onrechtvaardigheid

Onrechtvaardigheid is een trigger die heel moeilijk lost te laten is. Hooggevoelige mensen kunnen slecht tegen onrecht, zowel richting hunzelf als naar andere toe. Belangrijk is om er niet in te blijven hangen. Don’t let yesterday take up too much of today.

8. Oppervlakkigheid

Veel hoogsensitieve mensen hebben moeite met oppervlakkigheid. Deze trigger is vaak het minst heftig, maar kan emotioneel wel veel impact hebben. Een hooggevoelig iemand wil graag echt contact hebben met iemand, waardoor ze vaak een hekel hebben aan oppervlakkige gesprekken. 

9. Dominantie

Hoogsensitieve mensen laten al van jongs af aan blijken dat ze sommige eisen en wetten nutteloos vinden. Ze bieden weerstand als ze regels moeten volgen. 

Het boek hoogsensitief ouderschap geeft handreikingen, hoe je kunt omgaan met deze triggers. Pik eruit wat voor jou goed aanvoelt en vertaal het naar je eigen situatie. Vertrouw op jezelf, jij kent je gezin het best. Wees ook mild voor jezelf.