Van jongs af aan is soms al goed te merken dat een kind erg gevoelig is. Als baby huilt een kind soms veel om zich te ontladen van een grote hoeveelheid prikkels. Een kind wordt onrustig als de huiskamer vol mensen is. Een kind kan zich dan erg druk gaan gedragen en drijft je als ouders soms tot wanhoop. Andere hooggevoelige kinderen worden juist heel stil en teruggetrokken.
Hoogsensitieve of hooggevoelige kinderen voelen zich vaak overweldigd door wat er om hun heen gebeurt. Die overweldiging uiten zij soms in emoties, zoals verdriet, angst of woede. Uitingen van woede, angst of druk gedrag worden vaak als negatief gezien en hiervan willen we vaak dat een kind hier zo snel mogelijk mee stopt. Maar het is beter deze emotie als een kans te zien om een kind beter te begrijpen en te helpen.
Hoe kun je hooggevoelige kinderen thuis helpen?
- Praat er over en benoem de emoties die een kind uit. Stel vragen om te weten wat een kind wil en voelt om hem te stimuleren gevoelens duidelijk te maken. Laat een kind mee denken in het zoeken naar oplossingen voor probleemsituaties. Het is verwonderlijk te merken hoe goed kinderen in staat zijn om aan te geven wat ze nodig hebben.
- Wees je ervan bewust dat vervelend gedrag vaak een uiting van onvermogen is. Stel duidelijke grenzen aan het gedrag van een kind. Beoordeel een kind op zijn gedrag en keur hem niet als persoon af. Als een kind zich niet gedraagt zeg dan niet “Je bent een vervelend of lastig kind”, maar zeg “Ik vind het vervelend wat je nu doet”. Hooggevoelige kinderen zijn heel opmerkzaam als het gaat om deze nuance verschillen en zullen het laatste anders interpreteren als het eerste. De laatste opmerkingen zullen reflecteren op hun gedrag, de eerste op hun persoonlijkheid.
- Zorg dat een kind een goede uitlaatklep heeft in bijvoorbeeld sport, muziek of andere creatieve activiteiten. Buiten sporten, zoals voetbal of hardlopen werken heel ontspannend voor een kind en zorgen voor een stukje ontlading.
- Probeer een kind om te leren hoe hij met zijn hooggevoeligheid kan omgaan. Als een kind aangeeft dat hij het ergens te druk vindt, zoek dan samen naar een rustigere plek. Wanneer een kind leert hoe hij minder last kan hebben van prikkels van buitenaf is hij beter in staat om zich te concentreren en zal een kind ook minder snel reageren op emoties uit zijn omgeving.
- Prikkels die vanuit de omgeving binnenkomen zorgen voor extra druk. Bedenk samen met een kind een manier om deze prikkels tegen te houden. Dit kan zijn door een bepaalde rustige plek te creëren in huis. Maar dit kan ook door een denkbeeldige schuilplaats te visualiseren. Laat een kind een ei of ton voor zich zien waar hij zogenaamd in kan gaan zitten. Als hij daar is komen er geen prikkels binnen. Wanneer hij ergens is waar hij veel prikkels binnenkrijgt moet hij zich voorstellen dat hij in zijn schuilplaats zit.
Ik kan wel huilen, dat mijn moedergevoel wordt bevestigd, dat voetbal niet geschikt is voor haar….gezien de woede aanvallen na bv voetbalwedstrijdjes. Maar wat dan wel……
Niet zeggen, dat ze harder moeten zijn. Een hooggevoelig kind vind dat juist moeilijk, en krijgen dan het gevoel dat ze falen. En ze voelen zich al zo anders…ze zijn goed zoals ze zijn! Je kunt natuurlijk wel tips geven en begrip tonen
Ben ook altijd erg gevoelig geweest als kind en ook nu nog. Ben nu 67 jaar. Zeven jaar geleden kreeg mijn man een herseninfarct. En al vrij snel voelde ik een verwijdering ontstaan bij onze dochter. Nu na bijna zeven jaar is het contact met haar verloren gegaan. Hoe komt het toch dat ik die dingen aanvoel? Vindt het moeilijk heb het een plek kunnen geven maar het feit dat mijn man en ik geen grootouders voor onze twee kleinzonen mogen zijn ze zijn zes en vier jaar oud, vindt ik af en toe moeilijk. Al krabbel ik psychisch weer overeind.
Ik begrijp niet dat je als buitensporten een teamsport aanprijst voor een hoogsensitief kind. Notabene ook nog sporten waar heel veel geschreeuwd wordt, in en vooral buiten t veld. Een hoogsensitief kind begrijpt dat niet en pakt dat op als ‘ík doe iets verkeerd’. Buitenspelen en de natuur in zijn veel betere energie-ontladers.
Dat pas inderdaad vaak niet bij een hooggevoelig kind. Ik geef zelf kinderyoga en hier is het goed zoals je bent en er is geen sprake van competitie of prestatie. Ik merk dat kinderen dit heel fijn vinden.
Hier ben ik het helemaal mee eens!!
Ik ben het helemaal eens met de reactie van de mensen hierboven dat een team sport niet geschikt is voor geboelige kinderen.
Mee eens… te veel prikkels wordt negatief en explodeerd op een gegeven moment