Van jongs af aan is soms al goed te merken dat een kind erg gevoelig is. Als baby huilt een kind soms veel om zich te ontladen van een grote hoeveelheid prikkels. Een kind wordt onrustig als de huiskamer vol mensen is. Een kind kan zich dan erg druk gaan gedragen en drijft je als ouders soms tot wanhoop. Andere hooggevoelige kinderen worden juist heel stil en teruggetrokken.

Hoogsensitieve of hooggevoelige kinderen voelen zich vaak overweldigd door wat er om hun heen gebeurt. Die overweldiging uiten zij soms in emoties, zoals verdriet, angst of woede. Uitingen van woede, angst of druk gedrag worden vaak als negatief gezien en hiervan willen we vaak dat een kind hier zo snel mogelijk mee stopt. Maar het is beter deze emotie als een kans te zien om een kind beter te begrijpen en te helpen.

Hoe kun je hooggevoelige kinderen thuis helpen?

  • Praat er over en benoem de emoties die een kind uit. Stel vragen om te weten wat een kind wil en voelt om hem te stimuleren gevoelens duidelijk te maken. Laat een kind mee denken in het zoeken naar oplossingen voor probleemsituaties. Het is verwonderlijk te merken hoe goed kinderen in staat zijn om aan te geven wat ze nodig hebben.
  • Wees je ervan bewust dat vervelend gedrag vaak een uiting van onvermogen is. Stel duidelijke grenzen aan het gedrag van een kind. Beoordeel een kind op zijn gedrag en keur hem niet als persoon af. Als een kind zich niet gedraagt zeg dan niet “Je bent een vervelend of lastig kind”, maar zeg “Ik vind het vervelend wat je nu doet”. Hooggevoelige kinderen zijn heel opmerkzaam als het gaat om deze nuance verschillen en zullen het laatste anders interpreteren als het eerste. De laatste opmerkingen zullen reflecteren op hun gedrag, de eerste op hun persoonlijkheid.
  • Zorg dat een kind een goede uitlaatklep heeft in bijvoorbeeld sport, muziek of andere creatieve activiteiten. Buiten sporten, zoals voetbal of hardlopen werken heel ontspannend voor een kind en zorgen voor een stukje ontlading.
  • Probeer een kind om te leren hoe hij met zijn hooggevoeligheid kan omgaan. Als een kind aangeeft dat hij het ergens te druk vindt, zoek dan samen naar een rustigere plek. Wanneer een kind leert hoe hij minder last kan hebben van prikkels van buitenaf is hij beter in staat om zich te concentreren en zal een kind ook minder snel reageren op emoties uit zijn omgeving.
  • Prikkels die vanuit de omgeving binnenkomen zorgen voor extra druk. Bedenk samen met een kind een manier om deze prikkels tegen te houden. Dit kan zijn door een bepaalde rustige plek te creëren in huis. Maar dit kan ook door een denkbeeldige schuilplaats te visualiseren. Laat een kind een ei of ton voor zich zien waar hij zogenaamd in kan gaan zitten. Als hij daar is komen er geen prikkels binnen. Wanneer hij ergens is waar hij veel prikkels binnenkrijgt moet hij zich voorstellen dat hij in zijn schuilplaats zit.

Omgaan met prikkelverwerking op school