**//sticky ads code//**

Zondag 21 juni is het weer Vaderdag. Een bijzondere en leuke dag, want heel wat vaders fungeren voor hun kroost echt als megaster. De Borre Leesclub stelde hun lezers een leuke vraag: in welk soort film zou je vader het beste de hoofdrol kunnen spelen?

Hoe zie je hem het liefst: als geheim agent, als ruimtevaarder, piraat of maffiabaas of als dierenarts? Iedereen die meedeed aan de enquête maakte kans op een filmposter met zijn of haar eigen vader in de hoofdrol.

De uitkomst toont een top drie van vaderlijke glansrollen.

  1. Geheim agent Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de kinderen, vaak geholpen door hun moeders, papa het liefste ziet als geheim agent. Joya (5) uit Schagen geeft als motivatie: “Omdat mijn papa de stoerste papa is die ik ken. Hij heeft zelfs dit jaar meegedaan met een fitnesswedstrijd en kan alle boefen aan.” Een jong gezin zegt: “Voor onze papa: geheim agent. James Bond is hem totaal niet op het lijf geschreven maar gelukkig krijg je in de film een dubbelganger…”
  2. Ruimtevaarder Van alle inzenders kiest 21% voor een rol als ruimtevaarder. Veelzeggend is de motivatie van Mirthe (8) en Stef (5) uit Zwolle. Hun vader, vinden zij: “is soms niet helemaal van deze wereld.” Freek (6) uit Schiedam zou uit zijn dak gaan als zijn vader ruimtevaarder was. “Zelf word ik misschien ook wel astronaut! Borre en de raket is een van mijn favoriete boekjes”. Kayra (7) uit Houten kiest voor ruimtevaarder: ”omdat mijn vader Chewbacca na kan doen.” Janna (8) vindt het een ideale rol voor haar vader:  “omdat hij nog al zijn oude Star Wars-speelgoed heeft en omdat hij heel goed avonturen kan bedenken”.
  3. Maffiabaas Blijkbaar zijn er heel wat vaders die onder de categorie ‘Goodfellas’ vallen. En dan komt daar nog eens bij dat gangsterfilms bij heel wat vaders favoriet zijn. Geen wonder dat 19% van de kinderen, en wie weet, misschien ook van hun moeders, het leuk vindt om papa als maffiabaas te casten.

En dan zijn er nog de rollen van piraat en dierenarts. Voor Simon (7) en Febe (5) is de keuze niet moeilijk. Hun papa wordt piraat: “omdat hij ook een beetje lijkt op een piraat en hij zegt dat hij vroeger een piraat geweest is en omdat hij heel graag in een boot vaart”. Robin (6) uit Zoetermeer kiest voor de rol van dierenarts: “omdat mijn papa helemaal gek is van dieren en altijd heel gek met onze cavia’s praat”.

borre

Een leuk onderzoek van Borre de Leesclub. En voor wie hem nog niet kent, Borre is het grappige ventje in een rood-wit gestreepte shirt. Hij is het altijd avontuurlijke middelpunt van de Borre Leesclub. In zijn inmiddels 10-jarig bestaan is hij uitgegroeid tot een nieuw Nederlands icoon. Schoolgaande kinderen kennen hem via boekenacties op basisscholen. Borre heeft steeds de leeftijd van zijn lezertjes, waardoor deze zijn avonturen als vanzelf door zijn ogen bekijken. Samen groeien zij op tot en met groep 8.